Placuszki z kaszy manny to energetyczne śniadanie!

W kuchni Dzień Dobry TVN kipi dziś kasza. Jak ją prawidłowo ugotować? W gotowaniu każdej kaszy musimy się zastosować do trzech zasad. Jakich? Dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali między innymi mini placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kaszotto z pęczaku z cukinią, sałatkę z kaszy gryczanej, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem, a na deser ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem.

Miniplacuszki z serka homogenizowanego i kaszy manny z borówkami amerykańskimi oraz miodem

Składniki:

300 g serka homogenizowanego naturalny lub waniliowy

200 g borówek amerykańskich

10 łyżek kaszy manny

1 łyżka cukru

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki oleju

4 łyżki miodu

1 pęczek świeżej mięty

Przygotowanie:

Połączyć serek, kaszę mannę, cukier i cynamon, wymieszać i odstawić na 5–7 min. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki pomarańczy. Rozgrzać olej i nakładać łyżką placki. Smażyć z każdej strony po mniej więcej 30 s. Podawać po kilka placuszków posypać borówkami i polać miodem oraz udekorować listkami mięty.

Sałatka z kaszy gryczanej prażonej z czerwoną papryką, rodzynkami i pietruszką

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej prażonej

2 czerwone papryki

150 g rodzynek

1 pęczek natki pietruszki

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotować 1 l wody. Do wrzątku dodać kaszę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Po 10 min zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut, aż płyn się wchłonie, a następnie ostudzić kaszę. Paprykę umyć, osuszyć i przekroić. Po usunięciu gniazda nasiennego oraz białych części pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem aż do ich przykrycia, odstawić na 10 min i odcedzić. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Połączyć kaszę, paprykę, rodzynki, natkę i oliwę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać.

Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem

Składniki na kushi:

3× 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej w torebkach

2 płaty śledziowe marynowane w occie

1 jabłko

4 płaty nori

2 łyżeczki tartego chrzanu

2 pęczki szczypiorku

sos sojowy

imbir marynowany

Składniki na zalewę octową (na 500 g kaszy):

70 ml octu do sushi

7 g soli

35 g cukru

Przygotowanie:

Podgrzać wszystkie składniki na zalewę (nie gotować!), stale mieszając, aby się połączyły. Ostudzić. Kaszę gotować 20 min w nie osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z woreczka, przemieszać i przykryć na 10 min. Przemieszać i gdy będzie letnia, dodać wcześniej przygotowaną zalewę (należy dokładnie odmierzyć jej ilość w zależności od użytej wagi kaszy). Śledzie przekroić wzdłuż na 4 paski. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić na podłużne słupki szerokości około 1 cm. Szczypiorek umyć i osuszyć, odciąć brzydkie grubsze końcówki. Ułożyć płat nori świecącą stroną do dołu na macie do rolowania sushi, wyłożyć na niego warstwę kaszy (około 0,5 cm grubości) pozostawiając wolną przestrzeń na zaklejenie (około 2 cm od góry). Na środku kaszy przesmarować wzdłuż ¼ chrzanu, ułożyć na nim ¼ szczypiorku, pasek śledzia oraz słupki jabłka i zawinąć. Uformować rulon, zakleić, odstawić łączeniem do dołu na kilka minut, a następnie pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 12 części. Podawać kushi z sosem sojowym w osobnym naczyniu oraz marynowanym imbirem.

Kaszotto z pęczaku z cukinią, ziemniakami oraz curry

Składniki:

1½ szklanki pęczaku

2 ziemniaki

1 cukinia

1 cebula czosnkowa

2 łyżki oleju

1 łyżeczka curry

4 szklanki bulionu warzywnego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę i gotować w posolonej wodzie przez 5–7 min na półtwardo. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę podobnej wielkości co ziemniaki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto na oleju. Dodać cukinię oraz ziemniaki i smażyć przez 5min. Dodać pęczak, curry i smażyć jeszcze przez 3–4 min. Bulion dodawać stopniowo, aż kasza stanie się półmiękka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem

Składniki:

125 g masła

100 g cukru brązowego

1 jajko

125 g czekolady mlecznej

75 g mąki amarantusowej

25 g amarantusa ekspandowanego

30 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

sól

Przygotowanie.

Rozgrzać masło, a następnie dodać do cukru i utrzeć na jednolitą masę. Gdy masa ostygnie, dodać jajko i wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wymieszać mąkę, amarantus ekspandowany, kakao, sodę, cynamon oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką ciasteczka na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie delikatnie je docisnąć, aby nagrały owalnego kształtu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości