Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!Tajska sałatka z tofu i roszponki
Składniki:
opakowanie roszponki lub mieszanki słodkich sałat
1/2 ogórka pokrojonego w słupki
średniej wielkości marchewka starta na grubej tarce
czerwona papryka pokrojona w słupki
łyżka oleju ryżowego
pół opakowania wędzonego (ewentualnie naturalne) tofu pokrojonego w słupki
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
dressing:
1/4 szklanka octu ryżowego lub soku z cytryny
3 łyżki syropu z agawy
czerwone chilli drobno poszatkowane (z pestkami lub bez)
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka startego, świeżego imbiru
2 łyżki oleju z lnianki
2 łyżki prażonego sezamu
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Tofu podsmażamy na patelni (na oleju ryżowym), wlewamy sos sojowy i odparowujemy (przekręcając tak aby z każdej strony wchłonęło sos). Tofu łączymy z warzywami i polewamy dressingiem. Dressing: wszystkie składniki mieszamy. Sprawdzamy równowagę między smakiem kwaśnym, słodkim, ostrym i słonym. W razie jej braku balansujemy.
Curry z nerkowcami
Składniki:
2 łyżki oleju ryżowego
łyżeczka kminu rzymskiego
kawałek imbiru wielkości kciuka, startego na tarce
czerwone chilli (z pestkami lub bez)
1 - 2 łyżeczki curry w proszku
puszka mleka kokosowego (dobrej jakości, bez konserwantów, emulgatorów i innych dodatków. Czytajcie etykiety)
1/2 szklanki nerkowców
skórka otarta z limonki
sos sojowy do smaku (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu)
łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego
mała cukinia pokrojona w plasterki
czerwona papryka pokrojona w paski
sok wyciśnięty z limonki lub połowy cytryny do smaku
poszatkowana natka kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na oleju ryżowym podsmażamy kmin, imbir, chilli. Po chwili dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe. Wrzucamy nerkowce. Dodajemy otartą skórkę z limonki, sos sojowy, syrop z agawy lub cukier trzcinowy. Wrzucamy warzywa, gotujemy 5 minut. Całość balansujemy sokiem z limonki. Na zakończenie sprawdzamy czy jest zachowana równowaga smaków między słodkim, słonym, kwaśnym i ostrym. Przelewamy do miski i posypujemy natką kolendry. Podajemy z ryżem najlepiej jaśminowym lub Basmati.
Pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca
Składniki:
2 łyżki masła sklarowanego lub oleju (najlepiej ryżowego)
laska cynamonu
3 ziarenka kardamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 szklanki ryżu Basmati
łyżeczka soli
mielony pieprz do smaku
1/4 szklanki rodzynek
łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
łyżka masła sklarowanego lub oleju (najlepiej ryżowego)
1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
Przygotowanie:
Na maśle sklarowanym podsmażamy laskę cynamonu i ziarenka kardamonu. Po chwili dodajemy kmin rzymski. Po ok. 10 s dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszając prażymy na złoty kolor (uważając aby nie przypalić). Dodajemy kurkumę i ryż Basmati. Całość prażymy jeszcze chwilę. Dodajemy sól i podwójną ilość wrzątku co ryżu. Dodajemy rodzynki i syrop z agawy. Po zagotowaniu gaz zmniejszamy do minimum i przykrywamy pokrywką. Gotujemy około 20 minut nie mieszając. Nerkowce i pistacje podsmażamy na tłuszczu i mieszamy z ryżem tuż przed podaniem.
Domowej roboty czekoladki
Składniki:
100 g migdałów
4-5 pestek moreli (opcjonalnie)
100 g rodzynek
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady (minimum. 60%)
Przygotowanie:
Migdały i pestki mielimy w blenderze. Dodajemy rodzynki i mielimy aż powstanie lekko kleista masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę). Do roztopionej czekolady dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy masę z migdałów i rodzynek. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy na blasze cienki placek. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Kroimy na kawałki i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"