Piknikowe pyszności: sałatki, wrapy, koktajle i ciastka

Na pikniku nie musimy wcale ograniczać się do kanapek i soku z kartonu. Co w takim razie spakować do koszyka i, przede wszystkim, jak to zabrać ze sobą? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Ładyga pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować nie ryzykując, że coś się nam rozleje. Przy najbliższej okazji wypróbuj jej przepisy na: sałatkę z kuskusu ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami, wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami, ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą, koktajle owocowe na bazie jogurtu oraz owocową sałatkę. Wszystko pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

Sałatka tabbouleh z kuskusu ze świeżymi warzywami

Składniki:

Kuskus (ekspresowy w torebkach) - 2-3 opakowania/woreczki

Cukinia – 2 szt.

Papryka czerwona – 2 szt.

Papryka żółtka – 2 szt.

Pomidory – 3 szt.

Ogórki świeże – 2 szt.

Świeża mięta – 2 pęczki + do dekoracji

Świeża pietruszka – 2 pęczki

Świeży szczypiorek – 2 pęczki

Cebula – 2 szt

Czosnek – 1 główka

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do napęcznienia.

Cukinię, papryki, pomidory, ogórki i cebulę drobno kroimy, dodajemy do kuskusu.

Miętę, pietruszkę oraz szczypiorek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski z warzywami.

Mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.

Paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami

Składniki:

Ciasto francuskie – ok.4 op. po 300 g

Ser żółty (mogą być 2 rodzaje) - ok. 400 g

Świeży szczypiorek – 1 pęczek

Czarnuszka

Sezam

Jajka do posmarowania – 3 szt.

Przygotowanie:

Płat ciasta rozkładamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tartym serem, przykrywamy kolejnym płatem ciasta, ponownie posypujemy tartym serem – dociskamy, by się skleiło.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz np. ziołami.Wycinamy paski o szerokości ok. 2 cm, skręcamy, układamy na blasze.Pieczemy ok. 13-15 minut . 200C.

Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Tortille pszenne – 2 op. (po 10 szt.)

Filet z kurczaka – ok. 1 kg

Świeża sałata karbowana – 2-3 główki

Pomidory – 3 szt.

Ogórki (mogą być świeże albo konserwowe) - 2 świeże / 1 słoik konserwowych

Papryka czerwona – 2 szt.

Cebula – 2 szt.

Świeży szczypiorek – 2 pęczki

Czosnek – 1 główka

Majonez + jogurt naturalny duży – 1 op.

Świeży koperek - 1 pęczek

Sól, pieprz, papryka

Oliwa / masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Filet z kurczak kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku.

Sałaty myjemy, warzywa kroimy (papryki w słupki, pomidory, ogórki w plastry, cebula w kosteczkę).

Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną majonezu, dodajemy posiekany czosnek, koperek oraz przyprawy.

Mięso smażymy do miękkości.

Na suchej gorącej patelni podgrzewamy placki tortilli, na każdym układamy liście sałaty, mięso oraz warzywa.

Polewamy sosem czosnkowym, zwijamy.

Ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą

Składniki:

Ciasto francuskie – 1 op.

Banany – 3-4 szt.

Czekolada mleczna lub krem czekoladowy

Jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w kwadraty.

Na każdy kwadrat układamy plasterki banana i posiekaną czekoladę.

Zwijamy rogi do środka, tak by powstały koperty, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st. C.

Koktajle owocowe na bazie jogurtu i sezonowych owoców

Składniki:

Jogurty naturalne

Świeże sezonowe owoce

Cukier / miód – do smaku

Przygotowanie:

Owoce miksujemy z jogurtem, dosładzamy.

Sałatka owocowa

Składniki:

Świeże, sezonowe owoce

Ew. bakalie / orzechy

Przygotowanie:

Owoce kroimy w kosteczkę, mieszamy, możemy polać odrobiną miodu i dodać ulubione orzechy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości