Ostatnie smaki lata. Maślane ciasteczka z malinami

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy kojarzące się nam z latem. Na naszym stole pojawiły się: konfitura z jabłek, ananasa i imbiru, fasolka z wędzonym tofu, sznycle z kurkami i szpinakiem, a na deser - maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami. Macie ochotę?

Konfitura z jabłek, ananasa i imbiru

Składniki:

1 dojrzały ananas

1 kg jabłek antonówek

100 g świeżego imbiru

300 g cukru

Sposób przygotowania:

Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do dużego garnka. Podlać odrobiną wody i podgotować. Jabłka obrać, pokroić na podobną kostkę jak ananasy. Dodać do garnka z ananasami. Poddusić przez chwile. Dodać cukier i obrany i starty na tarce imbir. Całość gotować na wolnym ogniu aż całość zacznie się „żelować”. Jeszcze ciepłe przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i obrócić do góry nogami. Jeśli zakrętki nie będą wklęsłe. Należy je jeszcze spasteryzować.

Fasolka z prażonym na maśle sezamem i wędzonym tofu

Składniki:

600 g zielonej fasolki szparagowej

50 g masła

1 łyżka jasnego sezamu

1 łyżka czarnego sezamu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego

Sól i pieprz

1 wędzone tofu

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Masło rozpuścić i podprażyć na nim sezam. Pod koniec dodać miód i ocet. Poddusić aż wszystko zacznie gęstnieć. Dodać fasolkę, wymieszać i podsmażyć żeby „oblepiła” się sezamem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przekroić tofu wzdłuż na połowę i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z fasolką.

Sznycle z kurkami i szpinakiem

Składniki:

600 g cielęciny np. udziec

2 jajka

2 łyżki mleka

Bułka tarta do panierowania

Klarowane masło do smażenia

Dodatki:

2 łyżki masła

1 cebulka

4 ząbki czosnku

300 g kurek

200 g świeżego szpinaku

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków przekroić wzdłuż lecz nie do końca tak aby były połączone dolną częścią. Rozklepać bardzo cienko. Przyprawić sola i pieprzem. Zanurzyć w rozbełtanym jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek i kurki. Podsmażyć je kilka minut i dodać szpinak. Całość razem poddusić przez kilka minut aż szpinak straci połowę objętości. Doprawić solą i pieprzem. Sznycle podawać z kurkami i szpinakiem.

Maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g masła

150 g cukru

Szczypta soli

2 żółtka

Krem:

250 g mascarpone

Kilka łyżek mleka

Dodatki:

Maliny i jeżyny

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i wszystko dokładnie połączyć (masa będzie kleista, nie dosypywać mąki). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut żeby się schłodziło. Następnie rozwałkować między papierami do pieczenia na grubość 5 mm. Każde z ciast przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i przy pomocy wykrawaczki wykroić pożądany kształt. Wstawić ponownie do pieca i piec 5-6 minut. Mascarpone wymieszać z mlekiem na gładki krem. Ciasteczka udekorować kremem, malinami i jeżynami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości