Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Olej konopny wraca do łask!

Kuchnia
sobota, 25 kwietnia 2015
Olej konopny w kuchni Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie zapomniany, olej konopny wraca do kuchni! Agnieszka Maciąg zaproponowała dziś kilka przepisów na dania z dodatkiem tego oleju! Jak smakuje, jakie ma działanie i czy jego spożywanie jest w Polsce legalne? Zobaczcie!

 

 

Humus z olejem konopnym, kuminem i pieczonymi warzywami

Składniki:

Na humus:
800 g ugotowanej cieciorki, lub 2 puszki x 400g
4 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
4- 6 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno
3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej papryki
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki 
opcjonalnie odrobina wody – jeśli pasta jest zbyt gęsta

Pieczone warzywa:
2 średniej wielkości cukinie
2 czerwone papryki
6 szalotek
2 główki czosnku
olej do pieczenia

 

Przygotowanie:
Warzywa pokrój u upiecz. Opłukaną i osuszoną ciecierzycę przełóż do miksera, dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem świeżych ziół i sezamu), i wymieszaj na puree. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Podawaj z pieczonymi warzywami lub z pieczywem, posypane świeżymi ziołami i sezamem.

Dressing z awokado i kolendry, z olejem konopnym

Składniki:
1 miękkie, dojrzałe awokado
3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju konopnego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z limonki
1 szalotka
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do sałaty, pieczonych warzyw, rzodkiewek itd…

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

Składniki:
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
ok 1/4 - ½ szklanki oleju konopnego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ szklanki orzeszków pinii

Przygotowanie:
Orzeszki pinii zmiel. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksuj z pozostałymi składnikami na pesto. Podawaj do makaronów, warzyw, pieczywa, serów, ryb itd….

12 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość290,

Olej konopny bardzo nie trwały po pół roku od tłoczenia może być niezdrowy, jak mamy wiedzieć ile stoi na półce w sklepie? Trzeba uwazac. B

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość503,

      Ależ to było banalne i głupie.... Naprawdę ktoś myli konopie ? A z czego sznurek i worki na ziemniaki są robione?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość411,

          Ogladalabym wiecej weekendowy "dzien dobry tvn" ale prowadzacy go sa tak beznadziejni i skupieni na sobie, zero entuzjazmu i skrzywione twarze, szczegolnie Molek

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość796,

              Bardzo się cieszę, że Panią Agnieszkę można co tydzień oglądać na wizji! Pozdrawiam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość541,

                  2 dni temu jadłam zupę krem z czosnku niedźwiedziego z kawałkami łososia. Fajne, ciekawe, nowe! Niemcy miksują też Bärlauch z masłem, smarują chleb i jedzą, już bez żadnej wędliny, takie to dobre samo w sobie,

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość641,

                      Pani Agnieszka informuje na swoim blogu aby nie mylic lisci konwalii z liscmi czosnku niedzwiedziego.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość727,

                          Powiedzcie pani Agnieszce Mociag ze czosnek niedzwiedzi jest rzeczywiscie zdrowy i mozna go uzywac do wszystkiego. Nie nalezy jednak uzywac okreslenia "LISCIE KONWALI", moze byc mylnie zrozumiane przez telewidzow i prowadzic do zatrucia ktore czesto konczy sie smiertelnie.
                          Pozdrawiam
                          Renata

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość723,

                              Pani Agnieszko,prosze nie uzywac nazwy do czosnku niedzwiedziego "liscie konwalji"
                              Moze zmylic telewidza, a liscie konwalji jak pani nadmienila sa nietylko toksyczne ale i co roku w niemczech przez bledne zbieranie umiera kilka osob.Zdrowie musi isc z rozwaga.
                              Milego dnia
                              Renata z Augsburga

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość603,

                                  Pani Agnieszko zakichalem sie w tym co Pani pokazuje teraz w tv - zajmuje sie survivalem i naprawdę zeczowo i na temat Pani opowiada i widać zaangażowanie Uważam ze powinno sie więcej o tym mowić i robić takie programy tv

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Gość925,

                                      Kichasz jeszcze czy już Ci przeszło? :) A tak w ogóle: na zdrowie! :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0+
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0-
                                          • Zgłoś naruszenie
                                          Gość219,

                                          Powiedzcie Pani Agnieszce Maciąg, że czosnek niedźwiedzi jest do kupienia w Warszawie na niektórych bazarach np.: przy Hali Mirowskiej, oraz w sieci np. na allegro jest go mnóstwo. Może sobie kupić sadzonki czy nasiona i jeżeli posiada kawałek ogródka - to będzie miała zawsze świeży. Nasiona także są do kupienia w każdym dobrym sklepie... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0+
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0-
                                              • Zgłoś naruszenie
                                              Gość362,

                                              powiemy Pani Agnieszce :)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0+
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0-
                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Gorące tematy >

                                                  Uwaga! Wyższe kary za niepłacenie alimentów

                                                  Przepis na Puchar Narodów wg Żyły: papryczki i ciężka praca

                                                  Ograniczenie handlu w niedzielę - kto na tym straci?

                                                  Niedożywienie, wstydliwy problem Polski?

                                                  tvnpix