Nadmorskie przysmaki: ogórek kołobrzeski i troć bałtycka na salsie

Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!

Sałatka z pieczonego buraka wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego

Składniki:

2 duże pieczone buraki

2 ogórki kołobrzeskie

wędzona flądra

dressing na bazie oliwy i musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Do pokrojonych w kawałki buraków i ogórka dodajemy cząstki wędzonej ryby. Delikatnie mieszamy z dressingiem.

Składniki:

0,5 l bulionu warzywnego

200 dkg świeżych lub mrożonych grzybów

1 drobno posiekana cebula

2 polędwice z dorsza

klarowane masło, śmietana 30%

Przygotowanie:

Grzyby przesmażamy z cebulą na klarowanym maśle. Wlewamy bulion zagotowujemy. Zupę zabielamy odrobiną śmietany. Na papierze delikatnie parujemy polędwice z dorsza i układamy na talerzu.

Troć bałtycka na salsie paprykowej

Składniki:

2 filety z troci ca 150 g

kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)

drobno pokrojona cebula biała/czerwona

miód drahimski

pomidorki truskawkowe

masło / masło palone

Przygotowanie:

Składniki salsy kroimy w drobna kostkę, przesmażamy dodajemy pomidory, redukujemy ilość płyny i na koniec salsę wzbogacamy skarmelizowanym miodem. Na patelni na palonym maśle smażymy filety z troci. Serwujemy na salsie.

Składniki:

2 żółtka

4 łyżki białego cukru

50 ml słodkie wino lub likier

truskawki

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem - ubijamy je następnie w kąpieli wodnej, dodając wino lub likier. Ubijamy na jednolitą masę. Dekorujemy świeżymi owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości