Na śniadanie: ryż smażony z jajkiem i warzywami. Smaczne i pożywne!

Jak twierdzi Daria Ładocha, "Polacy są podzieleni na tych, którzy lubią kaszę i na tych, którzy uważają, że jest to pokarm dla ptaków". Dlatego postanowiła przekonać tych drugich, że kasza to samo dobro! W kuchni Dzień Dobry TVN powiedziała jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu oraz przygotowała: komosę ryżową z łososiem i orzeszkami pini, tabbouleh z pęczakiem, miętą i awokado oraz ryż smażony z jajkiem, papryką i pieczarkami. Wszystko pyszne, kolorowe, pożywne i idealnie nadające się na śniadanie!

KOMOSA RYŻOWA Z ŁOSOSIEM I ORZESZKAMI PINI

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej

100 g łososia wędzonego

1 cebula pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku drobno posiekane

250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki

10 kaparów

3 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki sosu sojowego

Szczypta papryki czerwonej w przyprawie

Garść rukoli

Sól

Pieprz

Skórka starta z połowy cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka oregano

3 łyżki orzechów pini podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Ugotuj komosę ryżową.

Do 2 szklanek zimnej wody wrzuć komosę i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.

Następnie wyłącz źródło ciepła i pozostaw pod przykryciem kolejne 10 minut.

Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek.

Dodaj pokrojonego skórkę z cytryny.

Następnie dodaj komosę ryżową oraz kapary, pomidorki i chwilę podsmażaj.

Dopraw przyprawami oraz sosem sojowym.

Dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj rukolą, orzechami i łososiem.

TABBOULEH Z PĘCZAKIEM, MIĘTĄ I AWOKADO

Składniki:

200 g pęczaku

1 duży pęczek mięty drobno posiekanej

3 łyżki kolendry drobno posiekanej

4 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej

4 ząbki czosnku drobno posiekanego

50 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki

Sok z dwóch cytryn

1 awokado

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

Sól do smaku

Pieprz do smaku

1 ogórek zielony pokrojony w kostkę

10 czarnych oliwek

2 ogórki małosolne pokrojone w słupki

Przygotowanie:

Pęczak dokładnie wypłucz na sitku. Przełóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

Gdy wystygnie, wymieszaj go z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny.

Dopraw całość solą i dodaj awokado pokrojone w kostkę.

Sałatkę wykończ pomidorkami cherry, oliwkami, ogórkami i oliwą z oliwek.

RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Składniki:

1/2 papryki żółtej pokrojonej na drobne kawałki

1/2 papryki czerwonej pokrojonej w słupki

1 cebula pokrojona w piórka

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach

1/2 cukinii pokrojonej w cienkie plastry

200 g ryżu jaśminowego

5 brukselek

250 g pieczarek pokrojonych w plasterki

3 łyżki sosu sojowego

1/2 pęczka szczypiorku pokrojonego na kawałki długości 1,5 cm

1 jajko

Olej do smażenia

1 drobno posiekana papryczka chilli

Sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Ryż jaśminowy ugotuj w wodzie w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do wody) ugotuj bez solenia pod przykryciem.

Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie około 6 minut.

W woku lub na patelni rozgrzej olej i chwilę podsmażaj chilli, cebulę, imbir oraz czosnek.

Następnie dodaj pieczarki oraz paprykę i cukinię.

Brukselkę pokrój na 4 części.

Dodaj do warzyw.

Następnie dodaj ryż i sos sojowy.

Wymieszaj energicznie.

Następnie przesuń całość dania na jedną stronę woka lub patelni a z drugiej strony wbij jajko.

Wymieszaj żółtko z białkiem tak, by powstał omlet.

Potnij go na kawałki i wymieszaj z ryżem. Na koniec udekoruj szczypiorkiem, skrop sokiem z limonki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości