Matylda Rosłaniec – kostiumograf i blogerka kulinarna oraz Nikodem Rozbicki – aktor. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali sałatkę ze szczawiu z truskawkami, szparagami i owczym serem, steki z sosem rabarbarowym z czerwonym winem i musztardą chrzanową oraz tartę limonkową Key Lime Pie. Smacznego!Sałatka ze szczawiu z truskawkami, szparagami i owczym serem
Składniki (przepis na 2 porcje):
2 duże garście szczawiu
1/2 pęczka zielonych szparagów (nieobranych, końcówki odłamane)
6 – 8 truskawek
100 g półtwardego sera owczego
ocet balsamiczny, np. figowy
sól i pieprz
opcjonalnie: listki mięty
Sposób przygotowania:
Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu, skropić delikatnie oliwą, dodać szparagi i grillować ok 2-3 min z jednej strony, po czym przerzucić na drugą i grillować kolejne 2-3 min. Na koniec oprószyć solą i zdjąć z patelni. Można też grillować je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Szczaw dokładnie umyć i osuszyć, oderwać twarde końcówki, porwać na kawałki i wyłożyć na talerze. Truskawki pokroić na plasterki, rozsypać na liściach szczawiu. Ser również pokroić na plasterki, dodać do sałatki Na wierzch sałatki rozłożyć szparagi. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Skropić porządnie octem balsamicznym. Można posypać drobnymi listkami mięty.
Steki z sosem rabarbarowym z czerwonym winem i musztardą chrzanową
Składniki:
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina, np. Pinot Noir
1/2 szklanki cukru
4 steki z polędwicy wołowej, ok 150-170 g każdy
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. Rabarbar umyć, odkroić liście, obrać z włókien i pokroić na ok 7 cm kawałki, tnąc łodygi pod skosem. Jeżeli są grube, przeciąć kawałki wzdłuż. Rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu, taż żeby jedną warstwą przykrył dno. Polać go równomiernie winem i oprószyć cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min lub do miękkości.
W miseczce wymieszać musztardę z chrzanem, odstawić. W tym czasie oczyścić polędwicę z błon, umyć i osuszyć. Kiedy rabarbar będzie już prawie gotowy rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą z odrobiną oleju. Steki wkładać na mocno rozgrzaną patelnię! Grillować lub smażyć ok 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości steków i preferencji wysmażenia (stek o wadze 150 g przy smażeniu 3 minuty z każdej strony powinien być średnio wysmażony). Gotowe steki przełożyć na talerz za pomocą szczypców lub łopatki (nigdy widelca żeby nie przekłuć mięsa) i przykryć folią aluminiową, odstawić na kilka minut żeby odpoczęło.
W tym czasie wyciągnąć rabarbar z piekarnika i przelać soki z jego pieczenia do małego rondelka i podgrzewać na średnim ogniu przez ok 3 min aż sos nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać kawałki pieczonego rabarbaru Steki przełożyć na talerz, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, polać sosem z rabarbarem. Obok ułożyć łyżkę przygotowanej musztardy chrzanowej.
Tarta limonkowa Key Lime Pie
Składniki:
200 g pełnoziarnistych ciasteczek
6 łyżek masła
5 łyżek cukru
1 puszka słodzonego mleczka skondensowanego
1/2 szklanki soku z limonki
1 łyżka skórki startej z limonki
4 żółtka
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Zmiksować razem ciastka z roztopionym i przestudzonym masłem oraz 3 łyżkami cukru, aż powstaną drobne okruszki. Wyłożyć formę do tarty ciasteczkami, uklepać równy spód i brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 min, następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
Wymieszać razem mleczko, skórkę limonkową, żółtka i ciągle mieszając powoli dolewać sok. Całość zacznie się ścinać pod wpływem kwasu więc należy uważać podczas mieszania. Przelać masę na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika i piec 15 - 17 min, aż masa będzie ścięta, ale lekko galaretowata (po ostudzeniu jeszcze stwardnieje)/
Przed podaniem tarty ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem pozostałym 2 łyżek cukru i wyłożyć na ostudzoną, a najlepiej schłodzoną tartę. Podawać udekorowaną skórką z limonki. Przechowywać w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"