Lekka kuchnia dla tych, którzy przejedli się w święta

Po świątecznym przejedzeniu najlepsza będzie lekka kuchnia warzywna Anny Starmach. Skorzystajcie z jej przepisów na: kolorowy koktajl, bardzo zieloną zupę, sałatkę z łososiem i pomarańczami oraz pieczone warzywa z kozim serem. Kto z Was ma już dosyć pasztetów, szynek, boczku i smażonego karpia? Czy to prawda, że Marcin Prokop chce w tym roku nauczyć się gotować?

Kolorowy koktajl

Składniki:

2 banany

Łyżka orzechów nerkowca

2 kiwi

Łyżka pestek dyni

1 mango

1 łyżka otrębów pszennych

Garść truskawek i czereśni (mogą być mrożone)

Świeża mięta

Przygotowanie:

Banany zmiksuj z orzechami nerkowca, kiwi z pestkami dyni, mango z otrębami a truskawki z wiśniami, kolorowe warstwy układaj naprzemiennie (najlepiej używając łyżki), podawaj ze świeżą miętą.

Pieczone warzywa z kozim serem

Składniki:

2 marchewki

2 pietruszki

1 bakłażan

2 małe cukinie

3 szalotki

100g pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Świeży rozmaryn

Garść orzechów włoskich

Oliwa z oliwek

1 łyżka miodu

200g koziego sera

Przygotowanie:

Warzywa (marchew, pietruszkę, bakłażana, cukinię) pokrój w słupki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn pomidorki, oliwę wymieszaną z miodem i octem, oraz orzechy, Włóż na 50 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj z pokruszonym kozim serem.

Składniki:

3 pomarańcze

300g łososia bez skóry

Kiść winogron

Owoc granatu

100g rukoli

100g roszponki

2 łyżki płatków migdałów

Grzanki z chleba razowego

Sos:

Oliwa z oliwek

Sok pomarańczy

Łyżka miodu

Łyżka musztardy

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i pieprzem, przysmaż na patelni grillowej, sałatę rozłóż na talerzach, dodaj cząstki pomarańczy, pestki granatu, grzanki i rybę, całość skrop sosem (wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej w słoiku).

Zupa bardzo zielona

Składniki:

1cebula czosnkowa

2 ząbki czosnku

Natka pietruszki

3 łodygi selera naciowego

Garść fasoli szparagowej

Szklanka zielonego groszku

200g świeżego szpinaku

Cebulka dymka

Świeżo tarty parmezan

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

600ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę, pietruszkę posiekaj, przysmaż na oliwę, dodaj pokrojony seler naciowy fasolkę szparagową, zalej bulionem gotuj około 10 minut, dodaj groszek, szpinak, gotuj kolejne 10 minut, dopraw do smaku, podawaj z cebulką dymką i świeżo tartym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości