Kanapki wcale nie musza być nudne! Co włożyć między kromki chleba, by nasze dzieci chętnie zjadły drugie śniadanie, które spakujemy im od szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowała tradycyjne kanapki i przygotowała propozycje, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednego dziecięcego podniebienia. Skorzystajcie z przepisów na: kanapki z białym serem i figami, kanapki z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i kiełkami słonecznika, kanapki na ciepło z gorgonzolą, wędzonym pstrągiem i gruszkami, kanapki z pastą jajeczną i awokado oraz kanapki z humusem pomidorowym, czarnymi oliwkami, fetą i świeżym tymiankiem. Smacznego!
KANAPKI Z BIAŁYM SEREM I FIGAMI
Składniki:
4 kromki chleba gryczanego
1 serek śmietankowy
2 łyżki miodu
4 świeże figi
Szczypta cynamonu
Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Przygotowanie:
Wymieszaj serek z miodem i cynamonem.
Posmaruj nim chlebek, dodaj figi a na wierzchu ułóż płatki migdałowe.
KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKAMI I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA
Składniki:
100 g wędzonego łososia
2 bułki pełnoziarniste z siemieniem lnianym
Kilka rzodkiewek pokrojonych na plasterki
Kiełki rzodkiewki
Kilka liści sałaty
Masło do smarowania
Ogórek małosolny pokrojony w plasterki
Przygotowanie:
Bułki przekrój na połówki, posmaruj masłem.
Dodaj łososia, ogórka, rzodkiewki i udekoruj kiełkami słonecznika.
KANAPKI NA CIEPŁO Z GORGONZOLĄ, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I GRUSZKAMI
Składniki:
4 kromki chleba razowca
1/2 pstrąga wędzonego
50 g gorgonzoli
1 gruszka
Łyżka miodu
Garść rukoli
Łyżeczka oliwy
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Gruszki pokrój w plastry i podsmaż na miodzie.
Podsmażaj tylko chwilę tak, by się nie rozpadały.
Kromki chleba posmaruj oliwą i podgrzej na patelni.
Na jeszcze ciepłe pieczywo wyłóż gorgonzolę, gruszki, dodaj rukolę i posyp świeżo mielonym pieprzem.
KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I AWOKADO
Składniki:
3 bułeczki bezglutenowe
4 jajka ugotowane na twardo
1 awokado
1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka orzechów pini podprażonych na suchej patelni
1 szalotka drobno posiekana
2 łyżki majonezu
Łyżeczka soku z limonki
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce.
Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.
Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.
Dekoruj plasterkami awokado, orzechami pini i koperkiem.
Tak przygotowaną pastę wyłóż na bułeczki.
KANAPKI Z HUMMUSEM POMIDOROWYM I CZARNYMI OLIWKAMI, FETĄ I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM