Młode talenty

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Kuchnia ziołowa

Kuchnia |
Stefania Korżawska pochodzi z rodziny, w której kultywowane jest ziołolecznictwo od pokoleń. Razem z Agnieszką Maciąg przyrządziły dla nas kilka ziołowych specjałów.
Kuchnia ziołowa
/ SE Video: Piotr Blawicki Foto: Piotr Blawicki | Kuchnia ziołowa
Kasza jaglana na wodzie 

Składniki:
kasza jaglana -1 szklanka
zimna woda - 2 1 szklanki

Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie umyć, wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, a później na małym ogniu gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić około 10 minut pod przykryciem.

Energetyczny rosół z kaszą jaglaną

Składniki:
chude mięso (kogut wiejski, cielęcina, młoda wołowina, królik, mięso kozie) - 1 kg
5 marchewek
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, lubczyk, kminek, cząber, kurdybanek
ziele angielskie
2-3 listki laurowe, sól kamienna do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do garnka, wlać 4 litry wody, dodać warzywa i przyprawy. Zagotować i na bardzo małym ogniu gotować około 3- 4 godziny. Pod koniec gotowania można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek czy świeże zioła. Spożywać najlepiej z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Pierogi z kaszy jaglanej

Składniki:
ugotowana kasza jaglana – 2 szklanki
pokrojone suszone jabłka, śliwki, daktyle, rodzynki – 1 garść
miód lub cukier nie oczyszczony -2 łyżki
masło – 2- 3 łyżki

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną połączyć z suszonymi owocami, dodać miód lub cukier, wymieszać. Zagnieść ciasto, zrobić pierogi – podawać ciepłe z odrobiną masła.

Pyszny i wytworny deser z kaszy jaglanej

Składniki:
ugotowana kasza jaglana - 1 szklanka
masło - 1 łyżka
miód lub cukier nie oczyszczony – 2 łyżki
rodzynki - 1 łyżka
sok malinowy lub konfitury
owoce sezonowe
utarta czekolada
Sposób przygotowania:
Ugotowaną kaszę połączyć z masłem, miodem lub cukrem, zmiksować. Krem wyłożyć do salaterek, dodać rodzynki, ewentualnie owoce sezonowe, polać sokiem malinowym, posypać utartą czekoladą.

Ocet jabłkowy

Składniki:
obierki z kwaśnych jabłek - 1 słoja
woda przegotowana, chłodna
cukier nie oczyszczony - 2 łyżki cukru na każdą szklankę wody

Sposób przygotowania:
Obierki z jabłek wrzucamy do słoja, zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą -odstawiamy na trzy tygodnie, a następnie przecedzamy i przelewamy do butelek. Ocet powinien być klarowny i mieć słomkowy kolor. Ocet jabłkowy zawiera dużo łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów , dlatego można go pić codziennie – wieczorem do szklanki chłodnej, przegotowanej wody dodać łyżkę miodu, rano nieco podgrzać, wlać jedną łyżkę octu jabłkowego, wypić przed śniadaniem lub między posiłkami. Taki napój oczyszcza nerki z różnych złogów, a także nie dopuszcza do ich powstania, rozrzedza nieco krew. Od dawna Polacy stosowali ocet nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Ulgę przynosiło smarowanie nim drętwiejących rąk , nóg, pomagał przy kurczach w łydkach, a także wykorzystywano jego pozytywne działanie w leczeniu żylaków i pękających naczyń krwionośnych. Cenione były również okłady na chore zatoki, bolące gardło czy osłabione oskrzela.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix