Kuchnia. Smacznie i kolorowo

Andrzej Polan przyszedł dziś do naszej kuchni z propozycją dań na pyszny, sobotni obiad. Zobaczcie jego przepisy na: schab smażony z papryką pieczoną i soczewicą, paprykę faszerowaną w sosie śmietanowym i ciasto biało-czarne. Napiszcie jak Wam smakowało!

Papryka faszerowana w sosie śmietanowym

Składniki:

6 szt. papryki czerwonej

1 opak. pomidorów krojonych z puszki

200 g fasolki szparagowej mrożonej

500 ml śmietanki 18% Łaciatej

100 g masła

600 g mięso mielone z szynki wieprzowej

2 cebule

100 g boczek wędzony surowego w plastrach

bułka kajzerka

2 łyżki bułki tartej

jajko

Przygotowanie: Paprykę przekrawamy, wyjmujemy środki i oprószamy solą w środku. Cebulę przesmażamy, dodajemy sparzoną fasolkę szparagową, posiekana na drobniejsze kawałki, łączymy z mięsem mielonym, bułką namoczoną i odciśnięta, bułką tartą i jajkiem. Farszem wypełniamy papryki, na wierzch kładziemy plasterek boczku wędzonego. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietanką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut a następnie podnosimy temp. Do 220 stopni na około 20 minut.

Schab smażony z papryką pieczoną i soczewicą

Składniki:

6 szt. kotletów schabowych

300 ml śmietanki 30% Łaciatej

200 g soczewicy czerwonej

3 szt. papryki zielonej

1 szt. cebuli czerwonej

cytryna

olej do smażenia

natka pietruszki

koperek

Przygotowanie: Kotlety oprószamy sola, pieprzem i cukrem, przesmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, smażymy dodajemy kminek mielony, gałkę muszkatołową i zalewamy śmietanka. Dodajemy mięso i dusimy chwilę. Soczewicę płuczemy i gotujemy około 20 minut na chrupiąco. Solimy pod koniec gotowania. Papryki pieczemy w piekarniku, upieczone zalewamy zimną wodą i obieramy ze skóry i pestek. Miksujemy na puree z dodatkiem pieprzu, soli i oleju. Pomidora kroimy w kostkę, łączymy z soczewicą, doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy natkę i koperek, pieprz, sól oraz troszkę oleju. Schab podajemy z łyżką puree z papryki i sałatką z soczewicy.

Ciasto biało-czarne

Składniki:

1 szkl. śmietanki 36% Łaciatej

100 g kakao

5 jajek

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

200 g gorzkiej czekolady

1 szkl. gorącego mleka

1 szkl. mąki

100 g masła

1,5 szkl. cukru

cukier wanilinowy

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka papryki chilli

Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy, łączymy z kakao, kawą i gorącym mlekiem. Mąkę łączymy z sodą, szczyptą soli oraz papryką ostrą. Do masy czekoladowej dodajemy śmietankę, masło łączymy z cukrem, ubijamy mikserem i dodajemy następnie jajka, suche produkty i rozpuszczoną czekoladę.

400 g sera mielonego

1 szkl. cukru

2 łyżki mąki pszennej

cukier wanilinowy

2 jajka

400 g sera mielonego

Ser miksujemy z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy, jajka i na koniec mąkę. Ciasto czekoladowe wylewamy do tortownicy, następnie łyżką nakładamy porcje masy serowej. Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut, temp. 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości