Kuchnia rozgrzewająca zmysły

W naszej kuchni, potrawy walentynkowe. Jak Kuroń zaprezentował dania, które można przygotować z okazji dnia zakochanych: daktyle w czekoladzie , sałata z buraków, porów, sera blue i karmelizowanej marchewki oraz pikantne pęczotto z imbirem, kuminem, kolendrą i pomidorami podane z krewetkami. Smacznego!

Daktyle w czekoladzie faszerowane orzechami nerkowca

Składniki:

Kilkanaście suszonych daktyli pozbawionych pestek

100 g orzechów nerkowca

150 g ciemnej czekolady dobrej, jakości

Łyżka śmietany 36%

2 papryczki pepperoni drobno posiekane

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Na blachę wyłóż luźno rozsypane orzechy. Piecz do lekkiego zrumienienia, około 15 minut.

Daktyle pozbaw pestek.

Czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Daktyle obtocz dokładnie w czekoladzie, na wierzch posyp ostrą papryczką.

Sałata z buraków, porów, sera blue i karmelizowanej marchewki

Składniki:

4 ugotowane/lub upieczone buraki obrane z skórki

2 pory pokrojone w pół plastry o długości kilku centymetrów

120 g sera pleśniowego

1 awokado obrane i pokrojone w plastry

2 małe marchewki, obrane i przekrojone wzdłuż

Łyżka klarowanego masła

Łyżeczka cukru

Garść prażonych orzechów włoskich

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju z awokado

50 ml octu winnego

1 łyżka posiekanej papryczki chili

Odrobina cukru

3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

W rondlu zagotuj osoloną wodę (pory nie stracą koloru), włóż do niej pory i gotuj przez 5 minut.W tym czasie połącz wszystkie składniki dressingu.

Na patelni rozgrzej delikatnie masło. Ułóż na nim marchewki i zmaż delikatnie z obu stron, kiedy zaczną się rumienić zdejmij je na talerz, a na patelnię wsyp cukier. Kiedy zacznie się tworzyć karmel przełóż marchewki z powrotem na patelnię i smaż parę minut.

Odcedź pory i zahartuj zimną wodą, odcedź ponownie.

Wyłóż pory, na nie buraki, następnie pokrojone awokado. Całość udekoruj serem pleśniowym oraz orzechami. Polej sałatkę dressingiem.

Pikantne pęczotto z imbirem, kuminem, kolendrą i pomidorami podane z krewetkami.

Składniki:

40 g masła

Łyżka oliwy

150 g pęczaku

4 liście laurowe

1 posiekana papryczka chili

Płaska łyżka kuminu w ziarnach

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

Łodyga selera naciowego pokrojonego w ½ cm kawałki

2 posiekane ząbki czosnku

1 mała papryka pokrojona w kostkę

Płaska łyżeczka imbiru

Puszka krojonych pomidorów (400g)

½ l bulionu

50 g pokrojonych orzechów nerkowca

Sól i ew. pieprz

3 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszcz wrzuć liście laurowe, chili oraz kumin i smaż przez 2 – 3 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę, zeszklij i wsyp pęczak. Dodaj paprykę, czosnek, seler, imbir, pomidory oraz bulion. Zagotuj i duś przez 30 minut dość często mieszając.

Na patelni upraż orzechy.

Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem.

Serwuj z orzechami i kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości