Korwin- Piotrowska: "Ona ma mózg i go używa"

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Kuchnia pod kruszonką

Kuchnia |
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej kuchnia pod kruszonką. Jak przygotować idealną kruszonkę? Jak smakuje cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką, crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem oraz polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce? Wśród przepisów znajdziecie też ten na szarlotkę z kruszonką!
Kuchnia pod kruszonką
Dzień Dobry TVN Pod kruszonką

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Wideo

Pod kruszonką

  • Polędwiczka wieprzowa
    Polędwiczka wieprzowa(1 z 2) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Pod kruszonką
    Pod kruszonką(2 z 2) Fot. Dzień Dobry TVN

Cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką
Farsz:
4 średniej wielkości cukinie
35 dkg. Pieczarek
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki oregano
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g sera koziego pleśniowego
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
cukier do złamania smaku
Kruszonka:
1 jajko
2 łyżeczki oliwy
7-8 łyżek startego parmezanu
7 łyżek bułki tartej
1 łyżka zielonej pietruszki
sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię kroimy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinię podpiekamy w temp. 180C przez 8-10 minut na blasze wysmarowanej oliwą.
Farsz: Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno pokrojone  w kostkę pieczarki,  cebulę oraz czosnek.  Smażymy około 15 minut, aby odparować nadmiar wody z grzybów. Następnie dodajemy paprykę, seler i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy zioła, koncentrat, masło oraz ser. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy razem w misce mieszając ręką do momentu uzyskania sypkiej konsystencji.
Całość: Podpieczoną cukinię posypujemy solą i pieprzem, nakładamy farsz. Na samej górze równomiernie rozprowadzamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 10-12 minut.

Crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem
1 łyżka masła
200 g rabarbaru
200 g truskawek
200 g jabłek
½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
4 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki i wrzucamy do rondelka z masłem. Podgrzewamy 5-7 min. Następne dodajemy jabłka z odrobiną soku z cytryny. Dusimy 3-4 min., na koniec dodajemy truskawki i otartą skórkę z cytryny oraz cynamon.
Kruszonka: W misce ucieramy mąkę z masłem, dodajemy  cukry i orzechy. Wszystko razem łączymy, aby przypominało kruszonkę. Do kokilek nakładamy owoce, następnie posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni pieca i pieczemy 30 min.

Polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce
80 dkg polędwiczki wieprzowej
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
5 łyżek grubej bułki tartej
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Oczyszczoną polędwiczkę marynujemy w musztardzie i odstawiamy  do lodówki na 3-4 godziny, następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron tak, aby zamknąć pory.
Kruszonka: Zioła, bułkę tartą oraz oliwę z oliwek mieszamy dokładnie razem dodając sól i pieprz.
Całość: Przygotowaną wcześniej polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blasze  obficie obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut.

Szarlotka z kruszonką
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
pół  łyżeczki  proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg obranych jabłek
szklanka cukru
łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
plaska łyżeczka cynamonu
100 g masła
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy formujemy w kule, odstawiamy do lodówki na 1h. Ciasto wciągamy rozwałkowujemy do wielkości tortownicy (23cm) podpiekamy w tem 180 stopni i podpiekamy przez 12 min. jabłka kroimy w kostkę dowolnej wielkości podsmażamy na rozpuszczonym maśle dodajemy cukier, przesmażamy do odparowania wody z jabłek i odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczana i cynamon. Nakładamy na podpieczone ciasto i przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy wkładamy do miski i zagnatamy na kruszonkę  wykładamy na jabłka pieczemy w rozgrzanym piekarniku 170 stopni przez 40 min. Smacznego!

Galeria foto (4)

Kuchnia pod kruszonką

  • Beata Kartowicz
    Beata Kartowicz (1 z 4) Fot. Piotr Bławicki / East News/Dzień Dobry TVN
  • Crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem
    Crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem (2 z 4) Fot. Piotr Bławicki / East News/Dzień Dobry TVN
  • Polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce
    Polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce (3 z 4) Fot. Piotr Bławicki / East Newsł/Dzień Dobry TVN
  • szarlotka z kruszonką
    szarlotka z kruszonką (4 z 4) Fot. Piotr Bławicki / East News/Dzień Dobry TVN

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gniot za gniotem
Piotr

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrealizowałam przepis na cukinie i z mężem byliśmy zachwyceni! rewelacyjne danie, idealnie pasuje podpieczona bagietka, mniam mniam... świetna propozycja na przystawkę!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pani Beato, dziękuję za wspaniałe przepisy:) Proszę częściej gotować w DDTVN:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ja też Polanem zachwycony nie jestem-nuda w kuchni, same wymyślane, dziwne potrawy, których nikt ze smakiem raczej nie zje.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wreszcie powiew świeżości w kuchni Dzień dobry TVN!-nowa twarz i ciekawe przepisy. Propozycji "mistrza" (dla mnie to żaden mistrz-a już z pewnością nie w kuchni) Polana, podobnie jak moja przedmówczyni/mój przedmówca mam już dość-jego przepisy są beznadziejne; za bardzo kombinuje i w rezultacie nic smacznego z tego nie wychodzi:(

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Wreszcie ciekawe propozycje! Przepisów Pana Polana mam już serdecznie dość; cieszę się więc, że w końcu ktoś nowy pojawił się w kuchni programu DDTVN i zaproponował naprawdę pomysłowe rzeczy-wszystko wygląda bardzo smacznie i z pewnością wszystkie dzisiejsze przepisy wkrótce wykorzystam. Tak trzymać!-proszę o więcej takich przepisów.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          pyszna wyszła :):) dziekuje za szybciutkie rewelacyjne ciasto :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                              tvnpix