Kuchnia: pasty z magicznym składnikiem

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jan Kuroń i pyszne i szybkie w przygotowaniu pasty! Nie będą to jednak zwyczajne pasty - bloger Tomasz Czajkowski postanowił dodać do nich magiczny składnik. Jak im poszło? Nad sytuacją czuwał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki. Wypróbuj przepisy na pasty z magicznym składnikiem w swojej kuchni: babie ghanoush, Paście z zielonego groszku z miętą i mascarpone oraz dipie pomidorowo-śliwkowym.

Baba ghanoush

Składniki:

3 bakłażany

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

Sok z jednej cytryny

60 ml tahini lub 2 łyżki oleju sezamowego

Sól, pieprz

½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażany posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30–40 minut.

Powinny być złote i miękkie.

Odstaw do ostygnięcia. 

W mikserze zblenduj środek bakłażana z pozostałymi składnikami.

Dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Pasta z zielonego groszku z miętą i mascarpone

Składniki:

300 g ugotowanego groszku

3 łyżki siekanej mięty

100 g mascarpone

Łyżka octu jabłkowego

Sól, pieprz

Dip pomidorowo-śliwkowy

Składniki:

Łyżka oleju

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 duży ząbek czosnku

4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę

Garść posiekanych wędzonych śliwek

1 łyżka świeżego majeranku

25 g oliwy 

½ łyżeczki wędzonej papryki

Płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i podsmaż delikatnie czosnek.

Dodaj śliwki oraz pomidory i duś całość do miękkości podlewając wodą.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki sos.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości