Kuchnia oczyszczająca. Dynia, jabłka, kasze!

Po wakacyjnej rozpuście wypadałoby wrócić do zdrowego odżywiania. Jak zadbać o odporność naszego dziecka po wakacjach, co wykluczyć z jego menu, a co do niego wprowadzić - doradziła Daria Ładocha. Blogerka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała placki dyniowe z musem jabłkowym, zupę ziemniaczaną z pestkami dyni i papryki faszerowane kaszą jęczmienną, tuńczykiem i warzywami.

PLACKI DYNIOWE Z MUSEM JABŁKOWYM

Składniki:

500 g dyni bez skórki

2 jajka

50 g parmezanu

1 szklanka mąki pszennej

szczypta cynamonu

1 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach

szczypta soli

szczypta pieprzu

3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Obraną dynię oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj ze śmietana i dynią. Dodaj sól, pieprz, imbir i cynamon. Dodaj mąkę i wymieszaj, następnie połącz z ubitą pianą z białek. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym.

MUS JABŁKOWY

1 kg jabłek

szczypta cynamonu

2 goździki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cynamon, cukier i goździki. Do garnka wlej odrobinę wody i dodaj jabłka wraz z przyprawami. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu. Wyciągnij goździki i zmiksuj jabłka wraz z sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami z dyni.

ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTKAMI DYNI

Składniki:

50 g cebuli drobno posiekanej

20 g oliwy z oliwek

450 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

150 g pora (tylko biała część) pokrojonego w plastry

70 g selera obranego i pokrojonego w kostkę

1 litr bulionu warzywnego

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

50 g śmietany 18%

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

2 łyżeczki podprażonych pestek dyni

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Dodaj ziemniaki, por i seler i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem i gotuj 20 minut. Dodaj śmietanę rozrobioną z 2 łyżkami zupy i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem i na koniec posyp zieloną pietruszką i pestkami dyni.

PAPRYKI FASZEROWANE KASZA JĘCZMIENNĄ, TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Składniki:

1 kubek ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej

300 g świeżego tuńczyka

1 cebula drobno pokrojona

1 ząbek czosnku drobno posiekany

4 średnie czerwone papryki

1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach

2 łyżki ziarenek kukurydzy

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżka czerwonego pesto

2 łyżki oliwy z oliwek

garść drobno posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj. Do miski wrzuć kaszę, warzywa z patelni, dodaj sól, pieprz, pesto czerwone, koperek i kukurydzę. Na grilla wrzuć tuńczyka – grilluj go z każdej ze strony krótką chwilę, tak, by go dopiec w piekarniku w paprykach. Pokrój go na kawałki i dodaj do farszu. Papryki dokładnie umyj, odetnij im górę (kapelusze) i oczyść z nasion wewnątrz. Napełnij je farszem i zapiekaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15 – 20 minut bez przykrycia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości