Kuchnia Miss Egzotica 2017

Pochodząca z Ghany Miss Egzotica 2017 Victoria Abeby uwielbia gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dla nas: Ghanian Jollof rice and stew oraz kelewele.

Ghanian Jollof rice and stew

Składniki:

4 duże świeże pomidory

1 koncentrat pomidorowy

3 duże cebule

imbir w proszku

czosnek w proszku

gałka muszkatołowa

chili

olej słonecznikowy

400 g świeżej wołowiny

ryż basmati

kostka rosołowa lub bulion

sól

3 marchewki

mrożony zielony groszek

2 l wody

Przygotowanie:

Zmiksować pomidory w blenderze. Podgotować wołowinę, a następnie usmażyć. Po usmażeniu mięsa, wyłożyć z patelni, a potem podsmażyć cebulę w tym samym oleju. Dodać do miękkiej cebuli koncentrat pomidorowy. Mieszać i smażyć przez 5 min. Do tego dodać: zmiksowane pomidory, czosnek w proszku, imbir w proszku, gałkę muszkatołową w proszku, chili w proszku, kostkę rosołową, mięso i mieszać. Zostawić na małym ogniu na 10-15 min. Potem dodać ryż. Mieszać i dusić przez 20 min. Następnie dodać marchewkę i zielony groszek. Gotować do momentu aż ryż będzie ugotowany.

Kelewele

Składniki:

3 dojrzałe banany plantany

czosnek w proszku

gałka muszkatołowa w proszku

chili w proszku

imbir w proszku.

olej słonecznikowy

obrane orzeszki ziemne

Przygotowanie:

Pokroić banany, obtoczyć je w mieszance przypraw – czosnku, gałki muszkatołowej, chili i imbiru. Smażyć banany w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu z bananów na ręczniku papierowym. Banany posypać rozdrobnionymi orzechami ziemnymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości