Materiał promocyjny

Kuchnia majówkowa Józka

Joseph "Józek" Seeletso przygotował potrawy na długi majowy weekend. Spróbujcie jego grillowanych polędwiczek wieprzowych w limonce i imbirze oraz grillowanego steku wołowego z masełkiem z anchois.

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonce i imbirze

Składniki:

4 steki z polędwiczki wieprzowej po 100 g

2 pokrojone w plasterki cukinii

2 żółte papryki pokrojone w plasterki

sól, pieprz

marynata:

150 ml oliwy z oliwek

2 limonki (sok i otarta skórka)

4 łyżki posiekanej melisy

2 łyżki posiekanego imbiru

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Połową marynaty zalej mięso i odstaw na godzinę. W reszcie marynaty zamarynuj paprykę i cukinię. Wyjmij mięso z marynaty, dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni grillowej po 6 minut z każdej strony. Warzywa smaż przez 4 minuty i podawaj z mięsem.

Grillowany stek wołowy z masełkiem z anchois

Składniki:

4 steki z wołowiny po 160 g

50 ml oliwy

4 duże pomidory pokrojone na połówki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię grillową i dokładnie wysmaruj oliwą. Dopraw wołowinę i pomidory solą i pieprzem. Grilluj mięso przez 8 minut z każdej strony, a pomidory przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z masełkiem.

Masełko:

100 g miękkiego masła

50 g posiekanych oliwek

50 g posiekanego anchois

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej szałwii

Zmiksuj wszystkie składniki, zawiń w folię i wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone na steku.

Przepisy autorstwa Josepha "Józka" Seeletso.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości