Piotr Kucharski został po raz drugi tatą! W kuchni Dzień Dobry TVN opracował koncepcję kuchni dla świeżo upieczonej mamy. Czy takimi daniami karmi też swoją żonę?Zdjęcie: Michal Wargin/ East News
Kokosowa owsianka
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki namoczonych rodzynek
1 łyżka namoczonej żurawiny
200-300 ml mleka owsianego lub ryżowego
miód lub syrop z agawy do osłodzenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu aż płatki zaczną się rozlatywać. Jeśli masa będzie za gęsta dolać wody. Osłodzić miodem lub syropem z agawy.
Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym
Składniki:
2 ekologiczne jajka
100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
3 łyżki posiekanego koperku
1 szczypta soli
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić i dokładnie rozkłócić. Przelać na patelnię z odrobiną wody i łyżką oliwy. Dusić na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Dodać ugotowany ryż i koperek, wymieszać. Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.
Regenerujący rosół
Składniki:
1 wiejska kura lub kurczak zagrodowy
3-4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 por (część biała i zielona)
1 pęczek natki pietruszki
6 goździków
kawałek obranego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy
pieprz i sól
Przygotowanie:
Kurę umyć i pokroić na części. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować aż woda się zagotuje i powstaną szumowiny na powierzchni. Odlać wodę. Umyć mięso, zalać świeżą wodą (około 5-6 litrów) i gotować z przyprawami około 1,5 godziny. Warzywa obrać i pokroić. Dodać do garnka. Gotować kolejne 1,5-2 godziny na wolnym ogniu.
Zupę można pić w kubku lub podawać z makaronem i warzywami z rosołu.
Tymiankowa kartoflanka
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 marchewka
1 por
1 pęczek tymianku
2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
pieprz i sól
nasiona dyni i słonecznika
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w garnku i zalać bulionem/ rosołem ewentualnie wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko na krem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posypać nasionami dyni i słonecznika.
Kasza perłowa z brokułami i jajkami
Składniki:
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
300 g kaszy perłowej
sól i pieprz
1 łyżka kurkumy
2 szczypty cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 brokuł
4 ekologiczne jajka
600 ml bulion do podlania
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew i korzeń pietruszki obrać, pokroić i dusić na dużej patelni w mieszance wody i oliwy. Dodać kaszę, podlać bulionem, ewentualnie wodą. Gotować pod przykryciem aż kasza będzie w połowie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba podlać kolejną porcją płynu. Dodać podzielony na różyczki brokuł i kurkumę. Wymieszać całość, przykryć i dalej gotować. Gdy brokuł będzie miękki. Zrobić w kaszy cztery dołki i wbić w nie jajka. Przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Gotować pod przykryciem aż jajka się zetną.
Pieczony dorsz w ziołach
Składniki:
4 filety z dorsza
1 filiżanka posiekanych mieszanych ziół (pietruszka, tymianek, koperek, szałwia)
1 łyżka oliwy
szczypta soli
2 szczypty pieprzu
2 marchewki
1 por
1 korzeń pietruszki
kasza gryczana
Sposób przygotowania:
Filety umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zioła wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Otrzymaną papkę nałożyć na wierzch filetów ryby. Piec w piekarniku w temperaturze 140ºC przez około 20 minut. W tym czasie kaszę gryczaną ugotować z pokrojonymi warzywami podlewając całość bulionem.
Jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
50 g fruktozy
100 g mąki pszennej razowej
100 g otrębów owsianych
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski i posypać cynamonem. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą masło, fruktozę, otręby owsiane i mąkę pszenną razową. Otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.
Anyżowe jabłka
Składniki:
1 kg jabłek
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka miodu
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Wodę gotować z miodem i anyżem przez około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować aż wszystko zacznie przypominać w konsystencji gęsty sos.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"