Kuchnia bez glutenu, cukru i nabiału

Podobno na chorobę Hashimoto choruje co trzecia Polka. Jak objawia się choroba Hashimoto i jaką dietę powinny stosować osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie tarczycy? Skorzystajcie z przepisów Ann Dec, która sama choruje na Hashimoto i prowadzi też bloga o tej chorobie.

CHLEBEK BANANOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

3 mniejsze banany

6 jajek (osoby na protokole autoimmunologicznym mogą zastąpić jajka siemieniem lnianym w proszku: 1 łyżka siemienia i 3 wody zastępują jedno jajko, trzeba to wcześniej podgotować i wystudzić)

mąka kokosowa (3/4 szklanki)

mąka migdałowa (1/2 szklanki) można samemu zblendować łuskane migdały, warto dzień wcześniej wymoczyć i wysuszyć

cynamon mielony (1,5 łyżeczki)

szczypta soli

laska wanilii

olej kokosowy (1/4 szklanki) najlepiej rozpuścić w garnku

mleko kokosowe pełnotłuste (1/3 szklanki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i miksujemy lub mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia (takiej jak do pasztetu) 10x20 może być mniejsza. Wstawiamy na 45 minut. Po wyjęciu sprawdzamy długą wykałaczką, czy ciasto nie jest mokre w środku, patyczek ma być czysty po wyjęciu. Można podawać z malinami.

PIERŚ Z INDYKA W MARYNACIE NA ODPORNOŚĆ

Składniki:

1 kg piersi z indyka

suszona bazylia (łyżeczka)

suszone oregano (łyżeczka)

suszony tymianek (łyżeczka)

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kurkumy

odrobina pieprzu

kilka goździków

sól

2 ząbki czosnku

cała główka czosnku

masło klarowane

sok z połowy cytryny

rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Pierś myję i nacieram odrobiną soli. W garnku rozpuszczam 1,5 łyżki masła klarowanego. Po zdjęciu z ognia do masła dodaję zioła, przyprawy i czosnek. Marynatą nacieram indyka. Dobrze jakby kilka godzin postał w lodówce, by przeszedł smakiem. Piekarnik nastawiam na 180-190 stopni. Wkładam indyka w rękaw do pieczenia. Dorzucam rozmaryn i całą główkę czosnku przekrojoną na pół. Dolewam sok z połowy cytryny. Piekę 45-50 minut. Można podać indyka ze spaghetti z pociętej obieraczką marchewki, pietruszki i cukinii. Warzywa blanszujemy 3 minuty we wrzątku i można wzbogacić ich smak pesto.:) Naturalna mikstura na bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Silny i naturalny antybiotyk.

Składniki:

główka posiekanej cebuli

główka posiekanego drobno czosnku

kawałek imbiru starty na tarce ( wielkość kciuka)

tak samo z kawałkiem startego chrzanu

2-3 łyżeczki sproszkowanej kukrumy

odrobina cynamonu

i szczypta czerwonej papryki

2-3 szklanki naturalnego, mętnego octu jabłkowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do 0,5 l słoika, zalewamy octem jabłkowym. Można dodać sok z połowy cytryny i odrobinę miodu, jak ktoś nie jest uczulony i nie jest na protokole autoimmunologicznym. Wszystko zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne, suche miejsce na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach, przecedzamy miksturę, by był sam sok. Przelewamy w jakiś słoik, buteleczkę. I możemy taką miksturą zaczynać poranek: 2 łyżki syropu zalewamy ciepłą (nie wrzącą) wodą. I pijemy na czczo. Warto przemycać to dzieciakom, nawet w herbacie. :)

Na zdrowie!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości