W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy austriackie. Na naszym stole pojawiły się smakołyki w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Co powiecie na zupę krem z dyni, polędwiczki w piwie, roladki z suszonych kruszek, krążki z jabłek w ciecie z cydrem czy lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami?Zupa krem z dyni
Składniki:
600 g dyni muszkatołowej
3 szalotki
2–3 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
Odrobina masła
40 g orzeszków piniowych
0,2 l białego wina
0,5 l bulionu albo rosołu cielęcego lub wołowego
250 ml śmietany
Szczypta mielonego kminku
2–3 łyżki crème fraîche
Sól, pieprz
2 łyżki oleju z pestek dyni
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na półksiężyce, usunąć pestki i piec w piekarniku podgrzanym do temperatury 180 °C przez 15 min. Wyjąć z piekarnika, usunąć skórkę, rozgnieść i odstawić. Szalotki, czosnek i tymianek lekko podsmażyć na maśle. Dodać orzeszki, krótko prażyć i dodać białego wina. Uzupełnić bulionem lub rosołem, dodać dynię i gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać śmietanę, znów odparować (tzn. gotować, aż zmniejszy się ilość płynu) i dodać sól oraz pieprz. Mieszając, dodać crème fraîche i olej z pestek dyni, a następnie przetrzeć przez sitko. Podawać z prażonymi pestkami dyni i/lub grzankami z ciemnego chleba. Skropić olejem z pestek dyni. Smażone polędwiczki wieprzowe na sosie śmietanowo-piwnym z roladką z suszonych gruszek i żurawiną w poszetowanym jabłku.
Polędwiczki
Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
250 ml bulionu warzywnego
150 ml piwa marcowego (najlepiej Murauer)
50 g masła
120 ml śmietanki kremówki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki posolić i podsmażyć z obu stron, a następnie wstawić na 10 min. do piekarnika. Sok z pieczeni zalać piwem, krótko odparować, a następnie uzupełnić bulionem. W sosie trzepaczką roztrzepać śmietankę i masło, według uznania posypać mąką.
Roladka z suszonych gruszek
Składniki:
50 g kaszy manny
120 ml mleka
2 jaja
50 g masła
3 bułki
50 g suszonych i namoczonych gruszek
Przygotowanie:
Kaszę manną ugotować w mleku, lekko posolić, a następnie schłodzić. Dodać kawałki bułki i pozostałe składniki, pokroić namoczone gruszki na bardzo małe kawałki i dodać do masy. Dodać przyprawy, położyć cienką warstwę masy na wilgotnej ściereczce, zawinąć i gotować w osolonej wodzie, aż zgęstnieje.
Krążki z jabłek w cieście z cydrem
Składniki:
1 kg jabłek (np. Elstar, Golden Delicious)
250 g mąki
1/8 l cydru (ewentualnie piwa)
Szczypta soli
Mleko według uznania
1 jajo
Tłuszcz do smażenia (olej)
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na krążki o grubości ok. 6 mm. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na ciasto o konsystencji takiej, aby po zanurzeniu krążka jabłka pozostała na nim cienka warstwa ciasta. Następnie smażyć w tłuszczu na złotobrązowy kolor. Krążki podawać według uznania z sosem waniliowym, cukrem pudrem, cynamonem i bitą śmietaną.
Lody waniliowe z olejem z pestek dyni i karmelizowanymi pestkami dyni
Składniki:
80 g cukru
4 łyżeczki styryjskiego oleju z pestek dyni
200 ml śmietany kremówki
Laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
Listki mięty (do przybrania)
12 kulek lodów waniliowych
Pestki dyni
Przygotowanie:
Cukier rozpuścić na patelni, wrzucić posiekane pestki dyni i energicznie wymieszać. Bardzo gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować i pozostawić do zastygnięcia. Następnie zetrzeć wałkiem między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kawałki o pożądanej grubości. Śmietanę wyłożyć do miski, laskę wanilii naciąć, wyjąć miąższ i dodać do śmietany. Śmietanę dobrze ubić, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Do salaterek wyłożyć po trzy kulki lodów. Przy użyciu rękawa cukierniczego nałożyć na nie bitą śmietanę. Posypać karmelizowanymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Rada: aby deser wyglądał jeszcze efektowniej, można go udekorować posiekanymi laskami wanilii i listkami mięty.
Uwaga: lody podawać w schłodzonych salaterkach – wtedy dłużej zachowają odpowiednią konsystencję.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"