Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Kuchenne rewolucje

Kuchnia
sobota, 27 lutego 2010
Kuchenne rewolucje - 2 Wideo: Diana Domin | East News
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy przygotowała dla nas Magda Gessler, którą już wkrótce będziecie mogli zobaczyć na antenie naszej stacji w jej własnym programie kulinarnym. Tylko u nas mogliście poznać jego przedsmak.
Carpaccio z ośmiornicy, czyli ośmiornica po galicyjsku

Składniki:
1 maska ośmiornicy
czerwona papryka hiszpańska wędzona
ziemniaki ugotowane w łupinach, letnie
gęsta oliwa z oliwek z okolic Andaluzji
gruba sól

Sposób przygotowania:
Ugotowaną, letnią ośmiornicę kroimy w cieniutkie paseczki. Układamy na plastrach ziemniaków, polewamy  oliwą z oliwek, solimy grubą solą oraz dekorujemy papryką

Salpicon z krewetek... i różne takie

Składniki:
duże czerwone krewetki
10 sztuk papryki czerwonej w zalewie (ale nie w occie)
pęczek pietruszki
1 duża, biała cebula
2 sztuki papryki typu holenderskiego
1 zielona papryka surowa
pomidorki cherry
świeży ogórek długi
4 jajka na twardo
+ różne owoce morza (kałamarnice, węgle, mule)

Sposób przygotowania:
Krewetki marynujemy całą noc w oliwie z oliwek, occie, w soku z pieczonej papryki, z odrobiną czosnku i pietruszki. Odsączamy. Przygotowujemy sos vinegrette z tych samych składników co marynata. Wszystkie elementy sałatki kroimy na wielkość krewetek (pomidory i ogórki w ósemki, jajka w ćwiartki). Dokładnie mieszamy razem z sosem. Podajemy po dwóch godzinach.

Gorące tematy >

Opus Dei. Tajemnicza organizacja?

Wybory we Francji. Gorączkowe liczenie poparcia

Kobiety nie chronią siebie. Chronią dzieci

Prof. Vetulani. Mówił to co myślał

tvnpix