Ewa Bukowska-wielbicielka naturalnych i prostych smaków. Z dzieciństwa szczególnie pamięta jabłka z rodzinnego sadu, a obecnie ze względu na sezon, zajada się szparagami. Dziś w naszej kuchni opowiedziała o mężczyznach, którzy dla niej gotują i o pasji do pisania bajek. Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Kurcze pieczone w całości, marynata z miodu wrzosowego , musztardy i ziół
Składniki:
Kurczak cały
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich 4 łyżki
Musztarda ostra typu rosyjska 3 łyżki
Młoda włoszczyzn 1 pęczek
Rozmaryn świeży, tymianek, lubczyk
Sól, pieprz czarny
Jajko
Przygotowanie:
Wszystko zaczynamy od przygotowania solanki, wlewamy zimną wodę i dodajemy taką ilośc soli, że włożone surowe jajko wypłynie na powierzchnię. Do takiej solanki wstawiamy całego kurczaka i trzymamy go max. 12 godzin. Po wyjęciu z solanki wnętrze kurczaka wypełniamy młodą włoszczyzną. Z miodu wrzosowego, musztardy, oleju, pieprzu czarnego oraz posiekanych świeżych ziół przygotowujemy miksturę, którą dokładnie obsmarowujemy kurczaka z zewnątrz. Ustawiamy następnie go na plastrach cebuli i wstawiamy do piekarnika w temp. 170 stopni na około 40 minut, w trakcie polewamy kurczaka powstającym sosem i pod koniec zwiększamy temp. Do 190 stopni i jeszcze dopiekamy przez około 30 minut.
Sałatka z pomidorów, truskawek, sera bundz z dodatkiem oleju rydzowego i miodu drahimskiego
Składniki:
Pomidory dobre 1kg
Truskawka polska 1kg
Orzechy włoskie 100g
Koperek
Bundz 100g
olej rydzowy
ocet jabłkowy
miód drahimski
Kwiaty bratków
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w nieregularne cząstki, truskawki w plasterki, orzechy podpiekamy w piekarniku. Pomidory, truskawki, orzechy łączymy, posypujemy tartym bundzem i polewamy olejem rydzowym z dodatkiem octu jabłkowego i miodu drahimskiego , posypujemy koperkiem i dekorujemy kwiatkami bratków.
Ciasto miodowe z rabarbarem i migdałami
Składniki:
Rabarbar 500g
Cukier wanilinowy 3 sztuki
Mąka 3 szklanki
Miód drahimski 400g
Cukier 1szklanka
Jajka 4szt
Śmietana 18% 1szklanka
Soda oczyszczana 2 łyżeczki
Płatki migdałowe 100g
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w plastry, zasypujemy cukrem wanilinowym i odstawiamy aby puścił sok. Miód drahimski łączymy z cukrem, jajkami, śmietaną. Makę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na blaszkę, najlepiej tortownicę. Wierzch posypujemy rabarbarem i płatkami migdałów.
Wielkopolski ser smażony , pieczone buraczki młode, smażony rabarbar w miodzie drahimskim
Składniki:
Wielkopolski ser smażony 500g
Buraczki młode 10szt
Masło do smażenia
Rabarbar 300g
miód drahimski 4 łyżki
olej rydzowy do skropienia buraków
Sól, pieprz, tymianek świeży
Przygotowanie:
Buraki przekrawamy na połówki, skrapiamy olejem rydzowym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika na temp. 150 stopni. Rabarbar kroimy w paski i przesmażamy na miodzie drahimskim , dodajemy tymianek. Wielkopolski ser smażony roztapiamy na patelni na rozgrzanym maśle. Tak roztopiony wielkopolski ser smażony podajemy z pieczonymi burakami i smażonym rabarbarem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"