Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Klaudia nauczy Was gotować

Kuchnia
niedziela, 15 stycznia 2017
Kuchnia od serca Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
O nasze podniebienia, w kuchni Dzień Dobry TVN, zadbała dziś Klaudia Budny, finalistka 4. edycji programu "Masterchef". Przygotowała pierogi z kaczką, tagliatelle z kurczakiem, creme brulee i fondant czekoladowy. Przypominamy, że na aukcji WOŚP można wylicytować warsztaty kulinarne z Klaudią, która twierdzi, że "każdego nauczy gotować"!

Pierogi z kaczką
Wideo: Dzień Dobry TVN

Pierogi z kaczką podane na pieczonych jabłkach z okrasą

Składniki:
Ciasto:
300g mąki
220g bardzo gorącej wody
Farsz:
2 nogi z kaczki
1 pęczek włoszczyzny
2 kwaśne jabłka
3 cebule
100g boczku surowego
sól,
pieprz,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy

Przygotowanie:
Cebulę opalić nad płomieniem, a włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka razem z nogami kaczki i opaloną cebulą. Zalać wodą by zakryła mięso i warzywa, dodać 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i gotować ok 1,5-2h. Mięso musi być delikatne i odchodzić od kości. W między czasie obieramy i siekamy w małą kostkę 2 cebule. Mięso wyciągamy z garnka i pozostawiamy na chwilę, żeby ostygło, a pozostały wywar to pyszny rosół. 
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i stopniowo wlewamy bardzo gorącą wodę cały czas mieszając. Jak ciasto się połączy, to wykładamy na stolnice, wyrabiamy 3-5 minut i pozostawiamy do odpoczęcia jakieś 10 minut pod gorącą miską. Dwie cebule obieramy, siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju, żeby się zrumieniła. Połowę odkładamy do miski, a do reszty dorzucamy pokrojony boczek i chwilę smażymy. Mięso kacze bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miski z podsmażoną cebulką. Porządnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i mieszamy. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka szklanką, nakładamy farsz i zaklejamy. Gotujemy po kilka sztuk w mocno osolonej wrzącej wodzie, 1 minutę od wypłynięcia.

Tagliatelle z kurczakiem
Wideo: Dzień Dobry TVN

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i orzechami w sosie winno – śmietanowym

Składniki:
300g fileta z kurczaka
1 opakowanie makaronu taghiatelle
1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
100g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
1 duża szalotka
50g orzechów włoskich
100ml białego wina półwytrawnego
300ml śmietanki 30%
20g parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Nie spłukujemy zimną wodą. W między czasie siekamy szalotkę w drobną kosteczkę i siekamy bardzo drobno czosnek. Kurczaka kroimy w większą kostkę, około 2x2cm, a pomidory w duże paski. Orzechy należy pokruszyć i sprażyć na suchej patelni. Szalotkę z czosnkiem przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jakieś 2 minuty, aby zrobił się biały. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, zalewamy wszystko winem, czekamy chwilę aż alkohol odparuje i wlewamy śmietankę. Wtedy też dodajemy makaron. Jeszcze raz wszystko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyłączamy gaz, wsypujemy do makaronu szpinak, mieszamy wszystko i wykładamy na talerze posypując każdą porcję sprażonymi orzechami. Możemy dodać kilka plasterków parmezanu.

Creme brulee

Składniki:
400g śmietanki 36%
40g cukru
1 wanilia
5 żółtek

Przygotowanie: 
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel. Śmietanę zagotowujemy z wydrążonymi ziarenkami wanilii i pozostałą laską. Mleko małym strumieniem dolewamy do żółtek cały czas mieszając, a następnie przelewamy przez sito.Napełniamy ceramiczne miseczki i wstawiamy na blachę, napełniamy wody do połowy wysokości miseczek i pieczemy około 50 minut w 120 stopniach.

Fondant czekoladowy

Składniki: 
200g czekolady 70%
130g masła 82%
4 jajka
75g cukru
80g mąki
Do wysmarowania foremek
Kakao
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Foremki najlepiej ceramiczne smarujemy bardzo dokładnie masłem, oprószamy kakao i wstawiamy do lodówki.Czekoladę łamiemy i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając. W tym samym czasie miksujemy jajka z cukrem, aż będą jasną puszystą masą. Następnie do masy jajecznej dolewamy powoli rozpuszczonączekoladę z masłem mieszając rózgą. Jak masa stanie się jednolita dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Nakładamy do foremek i pieczemy ok. 12min w 180’C bez termoobiegu. Należy je wyjąć, gdy zaczną rosnąć i wierzch będzie opieczony.


Gorące tematy >

Dziecko uwiedzione w sieci. Uważny rodzic nie przegapiłby tego

Marcepan. Skrzywdzony pies z wykręconą łapą szuka domu

Rząd uszczelnia podatki i szykuje w nich kolejne zmiany

Porwania dzieci. Często do nich dochodzi w Polsce?

tvnpix