Jesteśmy tym, co jemy. Przepisy na dania, które dostarczą nam energii

Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.

Warzywa pieczone z przyprawami zdrowia podawane z kaszą gryczaną i brokułami

  • 1/4 dyni
    • 2 grube korzenie pietruszki
      • 2 duże marchewki
        • 2 duże cebule sałatkowe albo czosnkowe
          • Czosnek
            • 1/4 kapusty białej
              • Cytryna
                • Brokuł
                  • Orzechy włoskie
                    • Kasza gryczana
                      • 1/2 kostki masła
                        • Olej kokosowy nierafinowany

                          Przyprawy

                          • Sól himalajska
                            • Czosnek
                              • Świeże chili
                                • Czarnuszka
                                  • Goździki
                                    • Estragon
                                      • Kurkuma
                                        • Cynamon cejloński

                                          Przygotowanie:

                                          Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, warzywa myjemy i czyścimy szczotką, nie obieramy.

                                          Cebule kroimy w plasterki 1 cm, dokładamy grube plastry kapusty, pietruszkę, marchew kroimy na kawałki 7-8 milimetrów, dodajemy obok dynię pokrojoną w kostkę.

                                          Wszystko układamy w brytfance, smarujemy masłem lub olejem kokosowym nierafinowanym.

                                          Solimy, dodajemy przyprawy: estragon, goździki, czarnuszkę, kurkumę, cynamon i chili do dyni.

                                          Pieczemy ok 15 min.

                                          Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy na wodzie. Do niej również możemy dodać przyprawy czarnuszkę, estragon, sól.

                                          Brokuły gotujemy najlepiej na parze, możemy posmarować masłem, posypujemy startami orzechami włoskimi, skrapiamy cytryną, bo brokuł kocha się w cytrynie tak jak pomidor w bazylii.

                                          Koktajl energii i zdrowia

                                          Składniki:

                                          • Jarmuż
                                            • Jabłko
                                              • Siemię lniane całe ziarnka (moczymy w gorącej wodzie wcześniej przez 2 godz.
                                                • 2-3 plasterki imbiru
                                                  • Miód
                                                    • Ksylitol
                                                      • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

                                                        Przygotowanie:

                                                        Jarmuż i jabłko, blendujemy, dodajemy łyżkę siemienia lnianego wcześniej namoczonego, 2 plasterki imbiru, łyżeczkę miodu i łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i dalej blendujemy.

                                                        Pijemy z intencją zdrowia.

                                                        Energetyczna zupa pomidorowa

                                                        • 1/2 główki czosnku
                                                          • Cebule
                                                            • Pomidory w sezonie świeże, zimą ze słoika
                                                              • Nierafinowany olej kokosowy
                                                                • Awokado
                                                                  • Świeża bazylia
                                                                    • Kasza quinoa
                                                                      • Oliwa z oliwek
                                                                        • Pieprz czarny zmielony-cytryne
                                                                          • Słonecznik, który podsmażamy na patelni na oleju kokosowym
                                                                            • Pieprz czerwony
                                                                              • Kurkuma
                                                                                • Czarnuszka
                                                                                  • Sól himalajska
                                                                                    • Chili
                                                                                      • Pieprz cayen

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Cebule i czosnek obieramy i lekko podsmażamy/dusimy na oleju kokosowym w garnku pod przykryciem w którym będziemy gotować zupę.

                                                                                        Dodajemy pomidory.

                                                                                        Kiedy zupa będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie wrzątek, dodajemy do garnka przyprawy łyżeczkę kurkumy, trochę pieprzu czarnego, soli himalajskiej, troszkę pieprzu cayen i chili.

                                                                                        W tym samym czasie gotujemy kasze quinoa w osobnym garnku.

                                                                                        Po nałożeniu do talerza kaszy nalewamy zupę, a na wierzch dodajemy pokrojone świeże awokado, posypujemy świeża bazylią, słonecznikiem prażonym, czarnuszką, pieprz czerwony dla smaku, wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.

                                                                                        Kompot zimowy zdrowo rozgrzewający

                                                                                        • 5 gruszek
                                                                                          • Korzeń imbiru
                                                                                            • Goździki
                                                                                              • Laska cynamonu cejlońskiego

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Do garnka wkładamy obrane i pokrojone na pół gruszki dodajemy laskę cynamonu kilka plasterków imbiru, 8-10 goździków, wszystko zalewamy wodą, gotujemy aż gruszki będą miękkie.

                                                                                                Można już po ugotowaniu i przestudzeniu dodać do szklanki troszkę miodu.

                                                                                                Składniki:Składniki:Składniki:

                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości