Jak śliwka w kompot

Węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Bogate w błonnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z dodatkiem śliwek. Skorzystajcie z jego przepisów!

Śliwkowa tatin

Składniki:

200g masła

1 kg śliwek

1,5 szklanki cukru pudru

2 jajka

100 ml kwaśnej śmietany

skórka z cytryny

cukier wanilinowy

szczypta soli

proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Masłem smarujemy dno tortownicy, nie żałując go. Układamy śliwki stroną przekrojoną do formy. Pół szklanki cukru gotujemy w niedużej ilości wody do uzyskania karmelu w kolorze delikatnego bursztynu. Karmelem zalewamy równomiernie śliwki. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym jaku. Następnie dodajemy śmietanę, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie na śliwki w karmelu i wstawiamy do piekarnika, temp. 170 stopni, czas około 40 minut.

Sangria śliwkowa

Składniki:

1l wody mineralnej gazowanej

1 kg śliwek (różne)

Imbir świeży

Syrop imbirowy

Świeża mięta

Lód

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Do dzbanka z lodem dodajemy zmiksowane na puree śliwki, pozostawiając kilka w plasterkach. Następnie dodajemy syrop imbirowy, świeży pokrojony imbir oraz listki świeżej mięty. Zalewamy wodą mineralną i na koniec dodajemy plasterki śliwek.

Pizza ze śliwkami, ricottą i orzeszkami arachidowymi

Składniki:

900 g mąki

500 ml wody

25 g soli

15 g drożdży

Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia.

1 kg śliwek

500 g moreli

500 g Ricotty

250 g orzeszki ziemne niesolone

czarny pieprz tłuczony

Przygotowanie:

Morele gotujemy w małej ilości wody z cukrem do smaku. Powstały syrop łączymy z ricottą i wykładamy na przygotowane krążki do pizzy. Na wierzch układamy pokrojone w plastry śliwki, tak aby plastry na siebie nachodziły delikatnie. Wierzch posypujemy orzeszkami arachidowymi i czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 240 stopni na około 10-12minut aż orzeszki zrobią się złociste.

Schab w sosie śliwkowym

Składniki na sos:

500 g śliwek

2 cm świeżego imbiru

1 szt gwiazdki anyżu

2 łyżki brązowego cukru

1 cebula

1 łyżka sosu sojowego

Ocet jabłkowy

Przygotowanie:

W garnku na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę dodajemy śliwki, imbir, anyż, sos sojowy oraz niedużą ilość wody. wszystko gotujemy do momentu aż śliwki będą miękkie. Do sosu dodajemy ocet jabłkowy i jeszcze około 10 minut. Anyż wyjmujemy z sosu, a sos miksujemy na jednolitą masę.

Schab

Składniki:

500 g schabu

1 szt. sałaty rzymskiej

2 marchewki

1 cebula czerwona

bazylia świeża

kiełki słonecznika, fasoli mun

2 ogórki zielone

4 placki Tortilli

oliwa

1 cytryna

Przygotowanie:

Schab kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni,. Obsmażone smarujemy śliwkowym bbq i dopiekamy w piekarniku. Warzywa kroimy w słupki, łączymy z małą ilością oliwy i soku z cytryny. Tortillę wstawiamy do piekarnika, na ciepłą nakładamy warzywa, zwijamy i kroimy w krążki. Schab w śliwkowym bbq podajemy z krążkami tortilli z warzywami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości