Irlandzka kuchnia z masłem w roli głównej

Sophie Moris po raz kolejny odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem przygotowała: ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną, Maślane kotlety wieprzowe z kapustą oraz malinowe brownie. Smacznego!

Ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną

Składniki:

225 g niesolonego masła Kerrygold (w temperaturze pokojowej)

150 g białego cukru

150 g brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 jajka

350 g mąki

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki soli

200 g suszonych żurawin

200 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Masło ubić z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i znowu ubijać. Dodać jajka, po jednym. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Suche składniki stopniowo wsypywać do masy aż się połączą. Na koniec wmieszać żurawiny i czekoladę. Ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Przed pieczeniem rozwinąć, pociąć w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w temperaturze 180 st. C przez 8-10 minut, aż ciastka się zrumienią. Odstawić na kilka minut i jeść ciepłe.

Maślane kotlety wieprzowe z kapustą na maśle

Składniki:

4 kotlety wieprzowe

2 jabłka, każde pokrojone na 10 plastrów

Oliwa z oliwek

30 g niesolonego masła Kerygold

Sól i świeżo zmielony pieprz

Kapusta na maśle:

50 g niesolonego masła Kerygold

500 g kapusty włoskiej, bez zewnętrznych liści

2 łyżki wody

Przygotowanie:

Kapustę pokroić w ćwiartki. Wyciąć głąb i cienko poszatkować. Rozgrzać rondel, dodać 50 g masła, wodę i kapustę. Przyprawić i podgrzewać przez 5 minut na średnim ogniu. Naciąć tłuszcz na boku kotleta co 1 cm – to sprawi, że skórka będzie chrupiąca. Przyprawić po obu stronach solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Kotlety smażyć po 3 minuty na obu stronach aż się zrumienią. Kotlety zdjąć z patelni i dodać jabłka, masło i smażyć aż się zezłocą. Dołożyć kotlety i smażyć kolejne 5-6 minut, odwracając w maślanym sosie. Kotlety przełożyć na talerz i nałożyć na nie jabłka w maślanym sosie. Podawać z puree i maślaną kapustą.

Malinowe brownie

Składniki: 190 g masła Kerrygold 190 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 3 duże jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 g cukru 110 g mąki 150 g świeżych malin

Przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Kwadratową formę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W rondlu roztopić masło z czekoladą. Jajka ubić z cukrem i wanilią. Mąkę odmierzyć w oddzielnej misce z solą. Czekoladę z masłem przestudzić, dodać jajka z cukrem, maliny i mąkę. Masę wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem. Piec 25 minut. Brownie jest gotowe kiedy wierzch jest jaśniejszy, a wnętrze ciemne i aksamitne.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości