Dzieciaki, które wiedzą "z czym to się je"

Uczestnicy MasterChef Junior: Wiktoria Miłosz (11 lat), Patryk Konieczniak (11 lat) i Olivia Tomaszewska (12 lat) pod przewodnictwem Mateusza Gesslera, szaleją w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzieciaki przygotowały: jajka po polsku, królika duszonego w sosie tymiankowym i gęsie wątróbki z gruszką. Zobaczcie, jak to robią profesjonaliści! Skorzystajcie z ich przepisów!

Jajka po polsku

Składniki:

8 jaj 

60 ml śmietany 30%

Szczypiorek

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka chrzanu

Masło klarowane 

Sól, pieprz

Przygotowanie: 

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przekrój wzdłuż ostrym nożem (razem ze skorupką).

Łyżeczką delikatnie wyjmij ze skorupek białka wraz z żółtkami i drobno pokrój. Skorupek nie wyrzucaj.

Do miski przełóż jajka, dodaj śmietanę, chrzan i posiekany szczypiorek.

Dopraw solą i pieprzem, po czym połącz wszystkie składniki.

Gotowym farszem ostrożnie nadziewaj skorupki jaj.

Wyrównaj powierzchnię i obsyp bułką tartą.

Na rozgrzaną patelnię z masłem kładź jajka farszem do dołu i smaż aż się zarumienią.

Danie serwuj na roszponce w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

Królik duszony w sosie tymiankowym

Składniki:

600 g combra z królika bez kości 

1 pęczek świeżego tymianku

100 ml białego wina

40 g masła klarowanego 

200 ml śmietany 30%

1 łyżeczka pieprzu czerwonego ziarnistego 

2 pory

Sól, pieprz biały

Przygotowanie: 

Królika oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzej klarowane masło.

Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

Dodaj por pokrojony w talarki (wcześniej lekko posolony), odrobinę pieprzu, soli i jedną część białego wina.

Smaż, aż wino się zredukuje (około 2 minuty).

Dodaj drugą część wina, tymianek i podgrzaną śmietanę.

Mięso duś bez przykrycia około 5 minut aż sos będzie gęsty.

Przełóż królika do naczynia żaroodpornego, posyp czerwonym pieprzem i wstaw na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Gęsie wątróbki z gruszką

Składniki:

300 g gęsich wątróbek 

1 gruszka (klapsa) 

100 g szalotki

2 łyżki masła klarowanego lub tłuszczu gęsi 

2 łyżki miodu

Sok z 1 limonki

Sól, pieprz

Przygotowanie: 

Wątróbki oczyść z błon i zgrubień, osusz na papierowym ręczniku.

Gruszki pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne i przesmaż z pokrojonymi szalotkami na rumiany kolor – odstaw na bok.

Wątróbkę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty, wrzuć wcześniej przygotowaną gruszkę i szalotki, smaż jeszcze 1 minutę.

Pod koniec dodaj miód, skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości