Domowa czekolada według przepisu raw food

Dania z RAW FOOD korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale także na urodę! Zawierają bombę witaminową, która opóźnia procesy starzenia. Zwolenniczką surowej kuchni jest Monika Paluszkiewicz, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: mus z melona z nutką imbiru, makowy sernik z nerkowców, tort czekoladowy z awokado, spring rollsy i domową czekoladę z goji.

Mus z melona z nutką imbiru

Składniki:

połówka melona (najlepiej Galia)

pół limonki

odrobina tartego imbiru

opcjonalnie „coś” do osłodzenia (cukier z agawy)

Przygotowanie:

Z melona wydłubujemy łyżką pestki, obieramy, kroimy na kawałki, blendujemy wraz z sokiem z limonki i odrobiną drobno startego imbiru (maks 1/4 łyżeczki).

Makowy sernik z nerkowców

Składniki:

Spód:

1/2 szklanki daktyli

1 szklanka płatków migdałów

2 łyżki maku

Masa:

1,5 szklanki nerkowców

6-7 łyżek soku z cytryny (ok. 1,5 cytryny)

50 g oleju kokosowego

2 łychy miodu (raczej gęsty)

laska wanilii

ok. 2 łyżki maku

Przygotowanie:

Migdały i daktyle zalewamy wodą, na noc lub przynajmniej 6 godz. Odsączamy starannie i wraz z makiem miksujemy, ale nie na zupełną miazgę, kawałki migdałów mają być wyczuwalne. Ugniatamy na dnie tortownicy.

Orzechy namaczamy na noc. Następnie odsączamy i starannie osuszamy. Miód i olej podgrzewamy (delikatnie, w ciepłej kąpieli wodnej ) i mieszamy. Miksujemy na gładką masę wraz z orzechami nerkowca, zawartością laski wanilii i sokiem z cytryny, a także dodawanym na końcu makiem. Wkładamy do tortownicy na przygotowany spód. Wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Wyjmujemy na pół godziny przed podaniem (można krócej w zamrażarce i od razu podawać).

Tort czekoladowy z awokado

Składniki:

Spód:

1,5 szklanki płatków migdałów

25 g oleju kokosowego

łyżka miodu

łyżka cukru z agawy

łyżka kakao

Masa:

3 niewielkie, miękkie awokado

85 g oleju kokosowego

40 g przesianego kakao

4-5 łyżek cukru z agawy

1 laska wanilii

owoc granatu do dekoracji

Przygotowanie:

Powyższe składniki (olej musi być podgrzany) miksujemy na masę, która powinna mieć wyraźnie wyczuwalne wciąż kawałeczki migdałów, ale żeby dała się ułożyć i ubić na dnie tortownicy.

Awokado przekrawamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy pestkę, miąższ wydobywamy łyżką. Olej roztapiamy w garnuszku. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Teraz próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy. Wykładamy masę na przygotowany spód. Łyżeczką dotykamy powierzchni raz przy razie, aby powstały fantazyjne ozdobne zawijasy. Wstawiamy do zamrażarki na 1,5 godz., następnie przekładamy do lodówki.

Owoce do dekoracji układamy tuż przed podaniem tortu.

Aby tort był w 100% surowy, należy: olej podgrzewać niewiele powyżej temperatury 24 st. C (aby się stopił, wystarczy ciepła kąpiel w naczyniu z wodą), używać RAW kakao, a zamiast płatków migdałów (które najczęściej są blanszowane) i użyć całe migdały, ale wtedy lepiej namoczyć je na noc w wodzie.

Spring rollsy

Składniki:

papier ryżowy – okrągłe arkusze, kilka sztuk

papryka czerwona, żółta, pomarańczowa (małe, wystarczą dwie)

ogórek zielony

1 marchew

1 awokado średnio miękkie

1 awokado miękkie

świeże zioła (może być bazylia lub oregano)

jarmuż lub kapusta rzymska lub sałata lodowa

1 czerwona cebula

1 papryczka chili

czosnek

imbir

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w słupki/paski. Arkusze papieru ryżowego namaczamy kolejno w wodzie. Można je delikatnie posmarować startym bardzo drobno imbirem (można też imbir dodać do sosu). Kiedy staną się miękkie i elastyczne, kładziemy na nich pokrojone warzywa i zawijamy jak sajgonki. Można jeść same lub z sosem, np. na bazie awokado, z czosnkiem i ziołami lub papryczką chili.

Domowa czekolada z goji

Składniki:

100 g oleju kokosowego

2 dość czubate łyżki miodu (raczej gęstego niż płynnego)

3/4 szklanki kakao (może być surowe, bo tu nie zostanie mocno podgrzane, czyli właściwości wersji RAW zostaną zachowane)

dodatki: wiórki kokosowe (najlepiej grube), jagody goji, cynamon, kardamon

Przygotowanie:

W małym rondelku umieszczamy olej i miód. Garnek wstawiamy do większego, do którego wlewamy wodę. Tak całość podgrzewamy na kuchence. Mieszamy olej i miód – olej musi stać się zupełnie płynny. Połączenie obu składników w idealnie gładką masę nie jest konieczne. Mieszając, dosypujemy przesiane przez gęste sito kakao.

Taka ilość wystarczy na 3 tabliczki o wymiarze 6×13 cm. Korytka do czekolady można zrobić z papieru do pieczenia.

1/3 masy można połączyć z odrobiną cynamonu i kardamonu, następnie udekorować suszonymi jagodami goji. Natomiast do pozostałych 2/3 masy można dodać 2 łyżki wiórków kokosowych. Czekolady schładzamy w lodówce lub zamrażarce przez 0,5 godz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości