W ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje” zwyciężczyni konkursu Blogerzy w zbożu Karolina Awiżeń przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy. W menu znalazły się: kasza gryczana z grillowanym awokado i salsą z mango, chili i granatem, naleśniki z pastą z pieczonego buraka i serem kozim, granola kukurydziana z deserem kokosowo-owocowym i penne ze szpinakowym pesto i roladkami z bakłażana. Kasza gryczana z grillowanym awokado i salsą z mango, chili i granatem
Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
1 dojrzale awokado
1 dojrzałe mango
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
1 owoc granatu
1-2 zielone chili
limonka
listki kolendry
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mango i paprykę kroimy w kosteczki a cebule w jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy pestki z papryczek i drobno siekamy. Lekko zgniatamy owoc granatu, ostrożnie przepoławiamy i nad miską stukamy w niego łyżką, aż powypadają pestki. Mieszamy razem mango, paprykę, chilli, cebulę, dodajemy pestki z 1/2 granatu, listki kolendry, sok z 1/2 limonki, a następnie doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu możemy dodać troszkę oliwy i wymieszać. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową.
Przepoławiamy awokado, wyjmujemy pestkę, skrapiamy lekko sokiem z limonki, delikatnie natłuszczamy oliwą, umieszczamy awokado skórką do góry na grillu/patelni grillowej i pozostawiamy na parę minut. Wypełniamy awokado kaszą gryczaną z dodatkiem salsy, resztę kaszy delikatnie mieszamy z salsą i serwujemy z grillowanym awokado.
Naleśniki z pastą z pieczonego buraka i serem kozim
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki (np. specjalnej do naleśników)
1 jajko
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
3/4 szklanki mleka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Miksujemy mikserem wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy ciasto na ok. 20-25 min. Smażymy obustronnie na delikatnie natłuszczonej patelni.
Pasta z buraka:
1/2 puszki ciecierzycy
1 burak
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, natłuszczamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, owijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i kładziemy na blasze wraz z nieobranym ząbkiem czosnku. Pieczemy w piekarniku 180 st. C aż całość będzie miękka (ok. 20-25 min.). Miksujemy buraki z obranym ząbkiem czosnku, ciecierzycą i oliwą na gładką masę (oliwy dodajemy stopniowo, aby pasta była gęsta, ale wilgotna), do smaku skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie:
ser kozi
liście roszponki i rukoli
gęsty ocet balsamiczny
garść słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
Każdy naleśnik smarujemy pastą z buraka, posypujemy liśćmi rukoli i roszponki, pokruszonym serem kozim, podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i zamykamy na pół. Całość polewamy octem balsamicznym.
Granola kukurydziana z deserem kokosowo-owocowym
Składniki:
2 łyżki płatków kukurydzianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka orzechów laskowych
1-2 łyżki suszonej żurawiny
parę łyżek płynnego miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego
serek mascarpone
garści truskawek
garść borówek amerykańskich
listki mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane i orzechy laskowe delikatnie rozdrabniamy (np. w moździerzu). Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy płatki kukurydziane, owsiane, migdałowe, orzechy laskowe oraz 2 łyżki miodu, mieszamy i prażymy do uzyskania lekko brązowo-złotego koloru, pod koniec dosypujemy żurawinę. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone możemy wymieszać z łyżką miodu (opcjonalne).
Warstwa truskawkowa: pół mocno schłodzonego mleczka kokosowego ubijamy, mieszamy z pół opakowania mascarpone, parę truskawek miksujemy z miodem (ilość miodu w zależności od upodobań) i wszystko mieszamy. Podobnie tworzymy warstwę z borówek amerykańskich. Obie chłodzimy w lodówce. Przekładamy warstwy granoli kukurydzianej z owocowymi. Dekorujemy cząstkami owoców i listkami mięty lub melisy.
Penne ze szpinakowym pesto i roladkami z bakłażana
Składniki:
200 g makaronu penne
Pesto:
ok. 1 szklanki ubitych świeżych liści szpinaku
1,5 łyżki orzeszków piniowych
1,5 łyżka pokruszonych orzechów włoskich
2-3 łyżki tartego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
parę kropel soku z cytryny
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pokruszone orzechy i orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni. Liście szpinaku z pokrojonym czosnkiem, orzechami, serem i odrobiną oliwy rozdrabniamy za pomocą blendera, stopniowo dodając oliwę z oliwek do uzyskania pożądanej konsystencji (gęstej, ale wilgotnej) . Do smaku doprawiamy cytryną, solą i pieprzem.
Roladki:
1 bakłażan
kilka suszonych pomidorów w zalewie
1/2 opakowania fety
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Umytego bakłażana kroimy w podłużne, dość grube plastry. Plastry z bakłażana solimy i odstawiamy na ok. 20 min., a następnie płuczemy i osuszamy (sól wyciągnie gorycz w postaci „rosy” na powierzchni plastrów) Przygotowujemy farsz: rozdrabniamy widelcem fetę, kroimy czosnek w cienkie plasterki, pomidorki na małe kawałki i dokładnie mieszamy, doprawiając mielonym pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy do miękkości. Na każdy plaster, do połowy jego długości, nakładamy farsz i dość ciasno zwijamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, polewamy pesto, układamy na talerzu wokół roladek, posypujemy parmezanem.
Więcej na: http://zbozesmakuje.tvn.pl/
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"