Dania z kapusty kiszonej. Bardzo zdrowe

Kapusta kiszona jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan pokazali, jak przygotować pierogi z kapustą i wędzonym dorszem, kiszone warzywa z mini stekami z polędwicy wieprzowej i kapustę kiszoną podsmażaną z suszonymi owocami i orzechami.

Przepisy Andrzeja Polana

Pierogi z kapustą i wędzonym dorszem

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki

200 ml wody

200 ml mleka

100 ml oleju

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

500 g kapusty kiszonej

2 cebule

300 g dorsza wędzonego

koperek

3 gotowane ziemniaki

kminek

pieprz czarny

sól

ziele angielskie

liść laurowy

jałowiec

masło do smażenia

200 g pieczarek

szczypiorek drobny

Przygotowanie:

Ciasto: Z ww. składników przygotowujemy ciasto na pierogi, owijamy folią i odstawiamy na kilka minut.

Farsz: kapustę gotujemy z dodatkiem mielonego ziela, liści i jałowca. Podgotowaną odciskamy i mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy kapustę, smażymy razem. Do przesmażonej kapusty dodajemy posiekanego dorsza wędzonego, gotowanego ziemniaka przepuszczonego przez praskę, koperek, kminek mielony. Doprawiamy pieprzem i solą.

Farsz dzielimy na porcje, zlepiamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Pierogi podajemy ze smażonymi pieczarkami i szczypiorkiem.

Kiszone warzywa z mini stekami z polędwicy wieprzowej, pieczone jabłka

Składniki:

300 g kapusty kiszonej

1 burak

1 papryka czerwona

4 ogórki kiszone

1 cebula czerwona

2 polędwice wieprzowe

4 jabłka polskie

3 łyżki miodu

koperek

natka pietruszki

1 cytryna

1 op. szpinaku baby

Przygotowanie:

Buraka, paprykę, cebulę czerwoną kroimy w zapałki i łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy koperek, natkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłka kroimy na ćwiartki, skrapiamy miodem i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. Po upieczeniu jabłka miksujemy na puree, doprawiamy sokiem z cytryny. Polędwicę kroimy w plastry, lekko zbijamy ręką, oprószamy pieprzem i solą, smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony na oleju. Kiszone warzywa wykładamy na duży talerz, na wierzch kładziemy plastry polędwicy, puree jabłkowe i listki szpinaku.

Przepis Agnieszki Cegielskiej

Kapusta kiszona podsmażana z suszonymi owocami i orzechami

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej)

kilkanaście daktyli, żurawiny, rodzynek

garść orzechów włoskich

mały kawałek startego świeżego imbiru

kilka ziarenek kolendry

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka czarnego sezamu

olej kokosowy nierafinowany

Przygotowanie:

Daktyle, żurawinę, rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, podobnie jak orzechy włoskie. Kapustę podsmażamy na oleju kokosowym aż zrobi się lekko brązowa, jednoczenie dodając kolendrę, świeży imbir, kminek. W trakcie dodajemy daktyle, żurawinę, rodzynki, orzechy włoskie, sezam.

Autor: Redakcja Dzień Dobry

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości