Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Cukinia. Sezonowa, tania i pożywna :)

Kuchnia
czwartek, 22 września 2016
Kuchnia Ładochy Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?

CUKINIA W CIEŚCIE Z KOZIM SEREM I KOLENDRĄ

Składniki:
Cukinia
2 jajka

Kubek mąki pszennej
Około 4 łyżki wody
200 g miękkiego serka koziego
1 jajko
Ząbek czosnku drobno posiekany
Garść drobno posiekanej kolendry
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka soku z limonki
Szczypta cukru
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj. W miseczce wymieszaj dwa jajka z mąką i wodą. Wodę dolewaj etapami i mieszaj aż znikną pęcherzyki powietrza. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Rozgrzej olej. Plastry cukinii zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu udekoruj kozim serem i kolendrą.

CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI MORELAMI

Składniki:
2 średnie cukinie
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
150 g kaszy gryczanej ugotowanej
1/2 pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 łyżeczka przyprawy curry
60 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
1 jajko
50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cukinie przekrój na pół wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z przyprawą curry, solą i pieprzem. Dodaj kaszę gryczaną i pokrojone w kostkę morele suszone. Chwilę przestudź. Przełóż do miski. Dodaj jajko, zieloną pietruszkę, migdały i nałóż do połówek cukinii. Zapiekaj w piekarniku około 25 minut.

ZUPA WARZYWNA Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ

Składniki:
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
3 łyżki ziarenek kukurydzy
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
2 litry wywaru z jarzyn
1 łyżka masła

Przygotowanie:
W garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, kukurydzę, ziemniaki i cukinię i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Zalej wywarem i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w łódeczki. Dopraw do smaku i udekoruj szczypiorkiem.

TAGLIATELLE Z CUKINII I MARCHEWKI W ZIELONYM SOSIE NA CIEPŁO

Składniki:
2 duże cukinie
2 duże marchewki
Sos:
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni
1 łyżka jogurtu (może być grecki)
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta cukru
Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Przygotowanie:
Marchewkę i cukinię pokrój obieraczką do warzyw w plastry. Składniki sosu bez jogurtu zmiksuj razem w blenderze. Podgrzej na patelni i dodaj marchewkę wraz z cukinią. Podgrzej delikatnie i podawaj z kleksem jogurtu.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Kobieta ze zdjęcia. Szukała jej cała Polska

Nastolatek z Polski dostanie dziecięcego Nobla?

Islandzki urząd odebrał Polakom dzieci. Najmłodsze tuż po porodzie

Urodziła dziecko, które miało 3 promile alkoholu we krwi

tvnpix