Cukinia. Sezonowa, tania i pożywna :)

Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?

CUKINIA W CIEŚCIE Z KOZIM SEREM I KOLENDRĄ

Składniki:

Cukinia

2 jajka

Kubek mąki pszennej

Około 4 łyżki wody

200 g miękkiego serka koziego

1 jajko

Ząbek czosnku drobno posiekany

Garść drobno posiekanej kolendry

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 łyżka soku z limonki

Szczypta cukru

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie umyj. W miseczce wymieszaj dwa jajka z mąką i wodą. Wodę dolewaj etapami i mieszaj aż znikną pęcherzyki powietrza. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Rozgrzej olej. Plastry cukinii zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu udekoruj kozim serem i kolendrą.

CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI MORELAMI

Składniki:

2 średnie cukinie

1 cebula czerwona pokrojona w kostkę

2 łyżki soku z cytryny

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

150 g kaszy gryczanej ugotowanej

1/2 pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej

1 łyżeczka przyprawy curry

60 g suszonych moreli namoczonych w wodzie

1 jajko

50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cukinie przekrój na pół wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z przyprawą curry, solą i pieprzem. Dodaj kaszę gryczaną i pokrojone w kostkę morele suszone. Chwilę przestudź. Przełóż do miski. Dodaj jajko, zieloną pietruszkę, migdały i nałóż do połówek cukinii. Zapiekaj w piekarniku około 25 minut.

ZUPA WARZYWNA Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ

Składniki:

1 cukinia pokrojona w kostkę

1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach

1 cebula pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku drobno posiekany

4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

3 łyżki ziarenek kukurydzy

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego

2 litry wywaru z jarzyn

1 łyżka masła

Przygotowanie:

W garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, kukurydzę, ziemniaki i cukinię i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Zalej wywarem i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w łódeczki. Dopraw do smaku i udekoruj szczypiorkiem.

TAGLIATELLE Z CUKINII I MARCHEWKI W ZIELONYM SOSIE NA CIEPŁO

Składniki:

2 duże cukinie

2 duże marchewki

Sos:

1 pęczek zielonej pietruszki

1 pęczek bazylii

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

5 łyżek oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

100 g pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni

1 łyżka jogurtu (może być grecki)

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta cukru

Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Przygotowanie:

Marchewkę i cukinię pokrój obieraczką do warzyw w plastry. Składniki sosu bez jogurtu zmiksuj razem w blenderze. Podgrzej na patelni i dodaj marchewkę wraz z cukinią. Podgrzej delikatnie i podawaj z kleksem jogurtu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości