Ciasto maślane w trzech odsłonach

Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.

Ciasto maślane

Składniki:

200 ml mleka

20 g drożdży

5 żółtek

4 łyżki cukru

500 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

120 g masła

Przygotowanie:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę i sól, lekko zagnieść. Dodawać partiami masło ciągle zagniatając.

Zagniatać całość tak długo aż masło wchłonie się w ciasto.

Ciasto może się kleić - najlepiej wtedy lekko podsypać mąką.

Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godz.

Śniadaniowe bułeczki „Pluszki”

Składniki:

Ciasto maślane

Farsz serowy

200 g twarogu

5 łyżek mleka

2 łyżki cukru

200 g mrożonych jagód

Farsz cynamonowy

4 łyżki rozpuszczonego masła

6 łyżek cukru

2 łyżki cynamonu

Przygotowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrąg. Połowę okręgów posypać twarogiem wymieszanym z mlekiem i cukrem. Na twarogu ułożyć jagody. Zwinąć w ruloniki, na środku zrobić nacięcia wzdłuż i przez środek przełożyć końce ruloników. Drugą część placuszków posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zrolować i powtórzyć czynności jak z poprzednim farszem. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 min.

Smażone ciasto z kurczakiem po afrykańsku

Składniki:

Połowa porcji ciasta maślanego

Olej do smażenia

Kurczak po afrykańsku

12 podudzi z kurczaka

500 ml wywaru warzywnego

250 g masła orzechowego

3 łyżki oleju

3 łyżki posiekanego imbiru

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

3 łyżeczki mielonych nasion kolendry

3 łyżeczki mielonego kminu

2 liście laurowe

1-2 ostre papryczki chilli

3 duże marchewki

1 puszka krojonych pomidorów

Świeża kolendra

Cząstki limonki

Przygotowanie:

Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym.

W dużym garnku podsmażyć na oleju mięso z kurczaka. Po 15 min. dodać imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli.

Dodać marchewki pokrojone w duże kawałki i całość jeszcze chwilę przesmażyć.

Całość zalać bulionem wymieszanym z masłem orzechowym i dusić aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie dodać puszkę pomidorów.

W trakcie gdy kurczak się dusi w dużej patelni rozgrzać olej.

Z ciasta maślanego formować 10 cm płaskie placki i smażyć na głębokim oleju aż będą złocisto-brązowe.

Kurczaka podawać na plackach. Danie posypać posiekaną kolendrą i położyć cząstki limonki na wierzchu.

Wytrawne bułki serowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto maślane

Nadzienie

2 cebule

1 łyżka masła

Sól i pieprz

200 g sera z niebieską pleśnią

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto podzielić na 4 części.

Cebulę pokroić drobno i poddusić na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula musi być uduszona aż będzie bardzo miękka.

Ciasto rozwałkować na prostokąty o bokach około 15x20 cm.

Posypać pokruszonym serem, orzechami i podduszoną cebulą.

Zrolować bardzo dokładnie żeby nadzienie „wtopiło” się w ciasto.

Każdy kawałek ciasta zwinąć w ślimaka i ułożyć ciasno obok siebie w dużej tortownicy.

Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości