Ciasta do kawy w wersji mini

Jakie jest Twoje ulubione ciasto w przerwie na kawę? Jeśli jeszcze go nie masz, to rozwiążemy Twój problem ;-) W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: eklery z kremem Patisierre, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini brownie z kremem waniliowym i malinami.

Mini brownie z kremem waniliowym i malinami

Brownie

Składniki:

140 g gorzkiej czekolady

3 jajka

90 g zmielonych płatków migdałowych

130 g masła

150 g cukru

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnego koloru masy.

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

Do roztopionej czekolady dodajemy miękkie masło.

Łączymy wszystkie składniki i powoli dolewamy masę z jajek, delikatnie mieszając.

Na sam koniec dodajemy zmielone migdały.

Całość dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę przelewamy do formy i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika o temperaturze 160 st.

Pieczemy około 30 min.

Krem

Składniki:

350 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%

50 ml zimnego mleka

80 g cukru pudru

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wlewamy śmietankę oraz mleko.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka.

Wanilię dodajemy do schłodzonej śmietanki z mlekiem i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach.

Kiedy krem zaczyna gęstnieć stopniowo dodajemy do niego cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie sztywny krem śmietanowy (wtedy natychmiast przerywamy ubijanie, żeby z kremu nie zrobiło się masło)

Tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami

Kruche ciasto

Składniki:

280 g mąki

150 g masła

1 całe jajko

1 żółtko

150 g cukru

Przygotowanie:

W misce mieszamy masło z cukrem.

Następnie dodajemy 1 całe jajko, żółtko i mąkę.

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ugniatamy dłonią, do uzyskania gładkiej masy.

Następnie formujemy kulkę i owijamy ją folią spożywczą.

Wkładamy ją na 6 godz. do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjmujemy ok 20 min przed rozpoczęciem przygotowań, dokładnie wykładamy nim wcześniej przygotowane foremki.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. przez około 20min.

Krem

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego

120 g masła

Przygotowanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy ok 6 godz.

Następnie dokładnie studzimy.

Wystudzoną masę z puszki przekładamy do miski i dodajemy miękkie masło.

Całość dokładnie miksujemy ok 7 min.

Powstały krem kajmakowy przekładamy w rękaw cukierniczy i starannie wyciskamy na tartaletki.

Eklery z kremem Patisierre

Ciasto pytsiowe

Składniki:

4 jajka

120 g mąki

100 ml mleka

100 g masła

100 ml wody

15 g cukru

Szczypta soli

Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko i wodę.

Dodajemy cukier, sól i masło.

Całość zagotowujemy.

Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy.

Z powrotem stawiamy garnek na średnim ogniu i podsuszamy ciasto przez 4-5 minut, ciągle mieszając, aż z ciasta utworzy się kula.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie letnie dodajemy do niego pojedynczo jajka i dokładnie mieszamy.

Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy na blaszce eklery o długości około 12 cm.

Eklery pieczemy w 180 st. przez 30-35 min.

Krem

Składniki:

1 litr mleka

250 g cukru

120 g mąki pszennej

6 jajek

1-2 laski wanilii

Przygotowanie:

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż.

Ziarenka wyciągamy nożem i wrzucamy wraz z przepołowioną laską do mleka.

Mleko zagotowujemy.

Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy mąkę i mieszamy.

Z zagotowanego mleka wyciągamy laskę wanilii i przelewamy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy.

Całość przelewamy do garnka i zagotowujemy na małym ogniu ciągle mieszając tak aby nie przypalić (ok 1-2 min.)

Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimny krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy wcześniej upieczone eklery.

Mini ciasto marchewkowe z mascarpone i filetami z pomarańczy

Ciasto marchewkowe

Składniki:

350 g marchewek

120 g drobno posiekanych orzechów włoskich

3 jajka

75 g mąki

10 g proszku do pieczenia

100 g masła

150 g cukru

Szczypta soli

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Masło roztapiamy w garnku na wolnym ogniu.

Oddzielamy białka od żółtek.

W misce ubijamy żółtka z cukrem do momentu aż masa zjaśnieje.

Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki a następnie dodajemy do nich roztopione masło, marchewkę oraz orzechy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie za pomocą łyżki z wcześniej przygotowaną masą.

Całość wlewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 st. piekarnika.

Ciasto pieczemy przez około 50 min.

Krem mascarpone

Składniki:

500 g serka mascarpone

5 żółtek

10 łyżek cukru pudru

Sok z połowy pomarańczy

Skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier puder.

Ucieramy składniki za pomocą miksera, aż do uzyskania koglu-moglu.

Do masy jajecznej dodajemy mascarpone, skórkę oraz sok z pomarańczy i całość miksujemy ok 10 min. na gładki krem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości