powrót do listy

Chrzanimy!

Kuchnia
sobota, 28 marca 2015
Niezwykłe właściwości chrzanu Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Maciąg, która przekonywała naszych widzów do jedzenia chrzanu. Jakie niezwykłe właściwości ma chrzan, kiedy należy go jeść i jak można go podać? Zobaczcie!

 

Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny

(do stosowania w podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych)

Składniki:
200 g świeżo startego chrzanu
1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
200 g płynnego miodu lipowego
4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Utarty chrzan zalej wodą oraz sokiem z cytryny, wymieszaj i pozostaw na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie odciśnij sok (przez płótno lub gazę). Dodaj miód oraz sok i całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

Dawkowanie:
Dorośli - 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodą,
Dzieci - 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą.

Twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami

Składniki:
300-500g półtłustego twarożku
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
garść szczypiorku
garść posiekanej natki pietruszki
posiekane inne zioła, np. koperek, liście bazylii, tymianku, lubczyku lub cząbru
1-2 obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól himalajska i świeżo mielony czarny pieprz
plastry wędzonego łososia
kapary
1 duża, soczysta czerwona papryka
1 duża, soczysta  żółta papryka
2-3 cykorie
1-2 cytryny pokrojone w plastry lub ćwiartki

Przygotowanie:
Twarożek włóż do miski, dodaj jogurt, sól, pieprz, czosnek oraz chrzan i całość dobrze wymieszaj widelcem lub blenderem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj widelcem. Twarożek podawaj z cykorią, papryką, łososiem i kaparami. Całość można skropić sokiem z cytryny. Smacznego! J

 

Wzmacniająca zupa Agnieszki Maciąg (z chrzanem, czosnkiem i natką pietruszki)

Składniki:
1 cebula obrana i posiekana
4-6 ząbków czosnku obranego i posiekanego
1 litr bulionu lub wywaru z warzyw
4 spore ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 kalarepka obrana i pokrojona w kostkę
1 łyżka masła klarowanego
1 pęczek natki pietruszki umyty i posiekany
2/3 szklanki świeżo utartego białego chrzanu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka nasion kolendry rozbitych w moździerzu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
opcjonalnie 2 łyżki śmietany do zup
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
prażone pestki słonecznika do przybrania z wierzchu
podawać z grzankami z razowego chleba

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozpuść masło klarowane, podsmaż cebule z czosnkiem i nasionami kolendry. Wymieszaj, dodaj ziemniaki i kalarepkę, szybko przesmaż mieszając i całość zalej gorącym bulionem. Duś na wolnym ogniu,  aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie. Na końcu dodaj chrzan, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i chwilę podgotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz zupę i całość zmiksuj na krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, śmietanę do zup i wymieszaj. Zupę posyp prażonymi pestkami dymi. Podawaj z grzankami razowego chleba. Smacznego!

10 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość626,

chcemy więcej oglądać Agnieszke Maciąg na antenie !!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość368,

      Prowadzący żałośni- Pani Agnieszka powinna sama prowadzić taki program

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość870,

          Pani Magda wiecznie niewyspana

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość198,

              Pytanie nie na temat:) jakiej firmy są spodnie Magdy Mołek:)?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość890,

                  srakiej

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość472,

                      Ale tak strejt chcesz zrobic? - pyta pani Agnieszka pani Magdy... Oj Polacy to jednak gesi...

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          Gość835,

                          Uważam,ze i tak pani Agnieszka pięknie mówi po polsku.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość687,

                              Dzień dobry, proszę o informację jak długo może stać zamknięty w słoiku taki syrop z chrzanu?
                              Pozdrawiam
                              Agata

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość456,

                                  Twarożek z chrzanem, tylko chrzanu brak w składzie?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Gorące tematy >

                                      "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

                                      Największa bitwa w dziejach Białegostoku

                                      Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

                                      Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

                                      tvnpix