Chałka nie musi być słodka

Przywykliśmy do jedzenia chałki z dżemem. Albo z białym serem i miodem. Albo po prostu z masłem i cukrem. Krótko mówiąc: na słodko. W kuchni Dzień Dobry TVN osobisty kucharz Filip Głodek udowodnił, że można inaczej! Wypróbujcie jego przepisy na: chałkę śniadaniową, wegetariańską chałkę z serem halloumi i chałkę ze smażoną wołowiną. Mniam!

CHAŁKA ZE SMAŻONĄ WOŁOWINĄ

Składniki:

70 g Chałki

150 g Rostbefu

80 g Sera Mimolette

30 g Majonezu

5 g Rozmarynu

10 g Kaparów (owoce)

2 szt Papryczki jalapeno

30 g Masła

Sól

Pieprz

1/2 szt Cytryny

Przygotowanie:

Sos Kaparowy

Do miseczki dodać majonez, kapary oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny.

Doprawić odrobiną soli i pieprzu – wszystko razem zblendować na gładką równomierną masę.

Rostbef oczyścić z niepotrzebnych błon, doprawić pieprzem smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem rozmarynu (po dwie minuty z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia).

Rostbef zdjąć i odczekać ok trzech minut aż mięso odpocznie na desce, następnie pokroić na cienkie plastry.

Na grubym oczku zetrzeć ser.

Pokroić chałkę na grubsze kromki, z obu stron posmarować sosem kaparowym, nakryć serem mimolette.

Na to położyć papryczki jalapeno i w sam środek dodać usmażony rostbef.

Kanapkę zamknąć i posmarować z obu stron masłem.

Papier do pieczenia wyłożyć na średnio rozgrzaną patelnię. Włożyć kanapkę i grillować z każdej strony około trzech minut aż ser będzie płynął.

CHAŁKA Z SEREM HALLOUMI

Składniki:

70 g Chałki

80 g Sera Halloumi

30 g Majonezu

2 szt Buraki

150 g Ciecierzycy w puszce

40 ml Oleju sezamowego

50 g Szpinaku

1/2 Granata

30 g Masło

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Majonez Buraczany

Buraki blendować z majonezem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

Szybki domowy hummus Ciecierzycę blendować z olejem sezamowym, doprawić solą i pieprzem.

Granat wyłuskać do oddzielnej miski. Ser pokroić w plastry i wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć z obu stron po ok minucie. Chałkę pokroić na grubsze kromki, posmarować hummusem z obu stron. Wcisnąć ziarna granatu w hummus i nakryć szpinakiem. Na to położyć zgrillowane plastry sera halloumi i polać majonezem buraczanym. Złożyć kanapkę i posmarować masłem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię położyć papier do pieczenia, na nim ułożyć kanapkę. Grillować z każdej strony po dwie minuty.

CHAŁKA ŚNIADANIOWA

Składniki:

70 g Chałki

80 g Boczku

30 ml Syropu klonowego

2 szt Jajka

1/2 szt Avocado

30 g Masła

Sok z cytryny

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Wbić jajka na patelnię, smażyć na wolnym ogniu.

W tym samym czasie grillować boczek.

Rozgnieść avocado, a następnie doprawić je solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Chałkę skroić na grubsze kromki, posmarować masłem z każdej strony.

Grillować z obu stron po pół minuty.

Kromki posmarować masą z avocado.

Na to położyć plastry boczku i idealne, sadzone jajka.

Wszystko polać syropem klonowym i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości