Bułeczki drożdżowe i ryba z gruszką na parze

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bułeczki drożdżowe z warzywami i boczkiem, pierożki z wiśniami i rybę z gruszkami. Andrzej wszystkie dania ugotował na parze. Smacznie i przede wszystkim zdrowo, dlatego polecamy Wam jego przepisy!

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

500 g mąki

Łyżeczka cukru

40 g drożdży

100 ml mleka

3 łyżki oleju

Łyżeczka soli

150 ml wody

Proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym dodatkiem cukru i łyżki mąki. Taki rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy olej, sól, wodę i wyrabiamy ciasto na gładko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą zwijamy robiąc kule i odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia. Tak podrośnięte rozwałkowujemy na cienkie 0.5cm placuszki okrągłe, smarujemy olejem i składamy na pół. Ponownie odstawimy do wyrośnięcia. Podrośnięte układamy na siatce i parujemy około 10 minut. Ugotowane delikatnie rozrywamy i wypełniamy smażonymi warzywami i chrupiącym boczkiem.

10 szt boczku wędzonego (grubsze plastry)

Papryka

Cukinia

Cebula czerwona

2 ogórki kiszone

Natka pietruszki, koperek, oregano

Musztarda francuska

Olej do smażenia

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oleju na chrupiąco. Na koniec dodajemy łyżkę musztardy francuskiej.

Pierożki z wiśniami i sosem śmietanowo-makowym

Składniki:

400 ml kefiru

Jajko

800 g mąki

Soda oczyszczana

Sól

Z w/w składników przygotowujemy ciasto elastyczne na pierożki.

Nadzienie:

400 g wiśni mrożonych

Cukier wanilinowy

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

500 ml śmietany 30%

Łyżka maku

Przygotowanie:

Wiśnie obtaczamy w mące i cukrze. Ciasto rozwałkowujemy na cienko, wycinamy koła za pomocą szklanki lub metalowego krążka, środki wypełniamy wiśniami i sklejamy pierożki. Parujemy na gazie kupionej w aptece około 4 minut. Podajemy z sosem ze śmietany zagotowanej, połączonej z cukrem i mielonym makiem w młynku na puder.

Ryba parowana z gruszkami, chrzanem i marchewką

Składniki:

1 kg filetu z dorsza, łososia

Pęczek marchwi z nacią

4 gruszki

100 ml śmietany 18%

Łyżka chrzanu

Sól, pieprz,

Koperek, natka, bazylia

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy natkę, koperek, bazylię. Rybę dzielimy na równe kawałki, oprószamy pieprzem i układamy na durszlaku wraz z marchewkami. W ten sposób pod przykryciem pokrywki parujemy rybę w aromatycznym ziołowym wywarze. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, łączymy ze śmietaną, chrzanem. Rybę podajemy z marchewką i chrzanowymi gruszkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości