powrót do listy

Bitwa o kuchnię. Natalia Nguyen

Kuchnia
sobota, 23 listopada 2013
Bitwa o kuchnię. Natalia Nguyen Foto: Tomasz Urbanek / East News
Od ponad 8 lat zawodowo związana z architekturą i aranżacją wnętrz. Tworzy też własną biżuterię. Natalia Nguyen, prowadząca program „Bitwa o dom”, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zupę z zielonej fasolki, kurczaka po meksykańsku oraz kruche ciasto podwójnie wiśniowe.

Zupa z zielonej fasolki
Składniki:
1 paczka Fasolki szparagowej Hortex
1 litr bulionu warzywnego
100 g szynki wędzonej
5 ziemniaków
2 marchewki
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i por posiekać i poddusić na maśle i na oliwie. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki marchewki oraz Fasolkę szparagową Hortex. Całość dusić przez kilka minut. Następnie wrzucić obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem warzywnym i gotować. Na koniec pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę wrzucić do zupy, przyprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Kurczak po meksykańsku
Składniki:
2 paczki Mieszanki meksykańskiej Hortex
1 cały kurczak
1 cebula
1 limonka
olej do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chilli
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na części (skrzydełka, udka, podudzia, filety) i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz limonkę pokrojoną w plasterki. Całość odstawić na godzinę do zamarynowania. Po tym czasie obsmażyć kurczaka z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Później dodać zawartość dwóch paczek Mieszanki meksykańskiej Hortex i poczekać, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec kurczaka przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Podawać z ryżem.

Kruche ciasto podwójnie wiśniowe
Składniki:
2 paczki Wiśni Hortex
450 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
200 g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru

Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać pokrojone na kawałki masło. Następnie zagnieść całość palcami, dosypując cukier, tak by powstała kruszonka. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody, połączyć z mąką i wyrobić ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze łyżkę wody). Dwie trzecie gotowego ciasta zawinąć w folię i włożyć na jakiś czas do lodówki, a resztę do zamrażarki.
Tymczasem jedną paczkę Wiśni Hortex przesmażyć z cukrem, by powstała konfitura, a drugą rozmrozić i odsączyć na sicie (sok dodać do wiśni na patelni).
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 22-24 cm. Na wierzch nałożyć konfiturę i odsączone wiśnie, a dodatkowo starte (na tarce o dużych oczkach) ciasto przechowywane w zamrażarce. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC mniej więcej przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.


Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

6 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość568,

Ile mąki i cukru do kruszonki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość223,

      ciasto z wisniami..wielkie mi halo - nic innego jak klasyczna tarta na slodko z wisniami

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość918,

          zbita szyba w tle...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość883,

              ...od kilku tygodni

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość144,

                  Właśnie się zabieram :) zobaczymy czy będzie pyszne!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Gorące tematy >

                      Najbliższy weekend z Dorotą i Marcinem. Bądźcie z nami!

                      Projekt Lady 2. Uczestniczki przed nowymi wyzwaniami

                      Pomoc Mierzona Kilometrami. Nabijamy kilometry dla dzieciaków!

                      Międzynarodowy Dzień Jogi i "jogin" Piotr :-)

                      tvnpix