Aromatyczna kuchnia postna

Dziś Środa Popielcowa i początek Wielkiego Postu, dlatego Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania postne. Smacznego!

Zupa z soczewicy z kolendrą

Składniki:

200g soczewicy jasnej

1 litr wody

4 marchewki

korpus drobiowy

3 pietruszki korzeń

1 pęczek pietruszki zielonej

por

seler

2 cebule czerwone

1 cebula biała

Czosnek główka szt.2

Seler naciowy

Papryczka chili

Imbir

Mleko kokosowe szt.2puszki

Przyprawa garam masala jeżeli nie będzie to curry

sól/pieprz do smaku

1 doniczka kolędry

Orzechy ziemne

groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę w wodzie do miękości tzn. "aldente" z dodatkiem soli. Odcedzić i zalać bulionem.

Dodać 2 marchewki starte na grubych oczkach, posiekane chili, starty imbir, roztarty czosnek, oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Podgotować chwilę i zalać mlekiem kokoswym. Warto dodać jak ktoś lubi garam masala lub słuszną ilosć curry. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kolendrą i orzechami lub groszkiem.

Brzoskwinia/krem fresh/mięta/korzenna galaretka/migdał

Składniki:

200g liczi

2 brzoskwinie

3giwazdki anyżu

400ml wody

200g cukru trzcinowego

Krem fresh zwany też Crème fraîche

1 doniczka mięty

100 g cukru pudru

4 goździki

laska cynamonu

laska wanilii

imbir 1cm

liść laurowy

1 ziele angielskie

cukier do smaku

żelatyna 4g

100g migdałów w słupki

Przygotowanie:

• Brzoskwinie w syropie cukrowym

Brzoskiwnie obrać, przekroić w pół wyciągnąć pestkę i gotować w syropie cukrowym z dodatkiem 2 gwiazdek anyżu do pożądanej miękkości.

• Puder miętowy

Listki mięty zblendować lekko dodać cukier puder, wymieszać. Otrzymany cukier wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 90*C

• Korzenna galaretka

Goździki, cynamon, wanilię, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, anyż gotować w 250ml wody przez ok. 15minut na wolnym ogniu. Dodać cukier do smaku. Wywar odcedzić i dodać rozpuszczona żelatynę.

• Migdał

Sprażyć mocno na suchej patelni.

• Krem fresh

Nadać formę i podawać z wykończonym deserem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości