Andrzej Polan i kiełbasa z grilla na 4 sposoby

Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?

Kiełbasa na kiju

Składniki:

400 g kiełbasy głogowskiej z szynki

Chleb żytni

2-3 łyżki musztardy rosyjskiej

Cebula 

Ogórki małosolne

Koperek

Olej

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plastry 1 cm, podobnie kroimy pieczywo, cebulę kroimy wzdłuż.

Z pieczywa wykrawamy kółka o średnicy naszej głogowskiej, smarujemy musztardą.

Na drewniany, wcześniej wymoczony w wodzie patyk do szaszłyków nabijamy kiełbasę, chleb, cebulę i tak do momentu aż towar się skończy.

Smażymy na grillu, w tym momencie mamy chleb z grilla i kiełbasę, dwie pieczenie na jednym ogniu.

Ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy koper, musztardę francuską i niedużą ilość oleju.

Szaszłyk podajemy na salsie z ogórka.

Kiełbasa z patelni

Składniki:

300 g kiełbasy głogowskiej w szynki

Kapusta młoda

Pęczek cebuli dymki

Pęczek koperku

Sól, pieprz

2 oscypki

500 g mąki pszennej

400 ml wody

10 g drożdży

Olej

Kminek mielony

Czarnuszka

Przygotowanie:

Z mąki, wody ciepłej, drożdży, kminku do smaku, soli i 2 łyżek oleju przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Na patelni przesmażamy cebulę i kapustę na chrupiąco.

Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy sporą ilość kopru oraz czarnuszki.

Ciasto na podpłomyki dzielimy na mniejsze porcje, formujemy cienkie placki i pieczemy na grillu z jednej strony, przekładamy na drugą, wykładamy porcje kapusty i oscypki.

Kiełbasę głogowską kroimy w grubsze plastry i grillujemy, kto powiedział, że zawsze musi być grillowana w kawałku.

Kiełbasa pieczona, papryka, kalarepka

Składniki:

600 g kiełbasy głogowskiej z szynki

6 szt. papryki czerwonej

2 szt. kalarepki

Natka pietruszki

100 g oliwek czarnych bez pestek

1 opak. szpinaku baby

Ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Kiełbasę tym razem nacinamy co 3 mm do 2/3 grubości i co 4-5 cm ucinamy porcje.

Taki typowy polski standard na ognisko.

Tak przygotowaną układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku na chrupiąco.

Paprykę kroimy w grubą kostkę.

Na patelni przesmażamy ząbki czosnku, dodajemy papryki i kalarepkę.

Smażymy do momentu aż papryka stanie się lekko przyrumieniona i miękka.

Paprykę skrapiamy octem jabłkowym, dodajemy natkę pietruszki, oliwki.

Na koniec liście szpinaku.

Na kolorowe ragu z papryki układamy chrupiące kawałki kiełbasy i jemy szybciutko.

Kiełbasa, ziemniaki, pieczarki, sos z rzodkiewki

Składniki:

600 g kiełbasy głogowskiej z szynki

600 g młodych ziemniaków

200 g pieczarek

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek rzodkiewki

200 ml gęstej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy na półtwardo.

Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem.

Kiełbasę tym razem kroimy w 10 cm kawałki i każdy po długości tniemy na cienkie paski.

Podczas smażenia zrobią nam się z tego zakręcone loki.

Plastry ziemniaka, pieczarki grillujemy, wykładamy na talerz, posypujemy koprem i szczypiorkiem.

Na wierzch kładziemy kiełbasę i wszystko skrapiamy sosem ze śmietany, musztardy, startej na tarce rzodkiewki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości