Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

19 stycznia - Dzień Popcornu

Kuchnia
czwartek, 19 stycznia 2017
Niech żyje popcorn! Foto: iStock/Coldimages | Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha zdradziła nam 7 powodów, dla których powinniśmy jeść popcorn: zawiera dużo białka, jest wspaniałą przekąską, ma dużą zawartość błonnika, znajdują się w nim antyoksydanty, nie tuczy, syci i jest tani. W kuchni Dzień Dobry TVN wrzuciła na ruszt to, z czego popcorn powstaje - kukurydzę. Sprawdźcie jej przepisy na zupę krem z kukurydzy, kukurydziane ciasto i kukurydziane burgery.

Zupa krem z kukurydzy z wędzonym pstrągiem

Składniki:
1,5 l wywaru z jarzyn
1 cebula czerwona
2 puszki kukurydzy odsączone na sitku
3 łyżki szczypiorku pokrojonego na małe kawałki
100 g konserwowej papryki
Szczypta soli
Szczypta wędzonej papryki
Sok z 1 limonki
Garść posiekanej kolendry
1 papryczka chilli
1 łyżka oleju
1 wędzony pstrąg obrany z ości

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Dodaj wywar, kukurydzę i paprykę konserwową i zagotuj.
Następnie dodaj przyprawy i szczypiorek.
Całość zmiksuj blenderem.
Dodaj limonkę i przed podaniem udekoruj kolendrą i wędzonym pstrągiem.

Ciasto z kukurydzy

Składniki:
1,5 szkl. mąki kukurydzianej
1 puszka kukurydzy odsączona
1/2 szkl. mąki pszennej
Puszka mleka skondensowanego
1 łyżka masła
Łyżka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Kukurydzę zmiksuj na gładką masę.
Dodaj mleko.
Dodaj jajka.
Dodaj mąki i wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
Następnie dodaj proszek do pieczenia i masło w temperaturze pokojowej.
Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku 45 min.
Na koniec polej rozpuszczoną białą czekoladą.

Burgery z kukurydzy

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 puszka kukurydzy
1/2 małej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
6 łyżek zmielonych migdałów lub bułki tartej
3 łyżki tartego parmezanu
Garść posiekanej, świeżej mięty
1 jajko
Chili mielone, sól i pieprz do smaku
Bułki na burgery
Sałata, cebula
Pomidory
Majonez
Keczup do podania

Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Dodaj czosnek i kukurydzę oraz ciecierzycę.
Zmiksuj całość na gładką masę.
Dodaj migdały lub bułkę tartą oraz jajko.
Dopraw parmezanem, solą, pieprzem oraz miętą.
Uformuj 8 małych burgerów i wstaw do lodówki na około godzinę.
Następnie smaż na głębokim oleju i podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość948,

W cieście kukurydzianym nie jest napisane ile jajek???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Kobieta ze zdjęcia. Szukała jej cała Polska

      Nastolatek z Polski dostanie dziecięcego Nobla?

      Islandzki urząd odebrał Polakom dzieci. Najmłodsze tuż po porodzie

      Urodziła dziecko, które miało 3 promile alkoholu we krwi

      tvnpix