Sprawdź, czy nie masz tego produktu w swojej lodówce.
Czy faktycznie wspomagają odchudzanie?
"Żeby nie doprowadzić do katastrofy żywieniowej".
Reporterka programu Uwaga! TVN dotarła do małżeństwa, które bez wymaganych pozwoleń, produkowało i sprzedawało mięsne produkty.
Pierwsze epidemie miały miejsce już pod koniec XVIII wieku.
W Dzień Dobry TVN wyjaśniał to Szymon Cienki, rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego.
Co to za choroba?
Co jest źródłem zakażenia?
Doszło do "niekontrolowanego rozpylenia substancji chemicznej".
Sezon jesienny sprzyja grzybobraniu. Lasy w tym czasie stają się prawdziwym rajem dla pasjonatów grzybów, którzy doceniają nie tylko ich smak, ale także prozdrowotne właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność, gdyż zatrucie tymi leśnymi bogactwami może mieć opłakane skutki. O pierwszych niepokojących objawach w najnowszym wideo na Instagramie opowiedziała dr Magdalena Cubała-Kucharska.
Pacjentka spędziła ponad rok w szpitalu.
Czy jest groźna dla ludzi?
Lekarz: "Nawet w domu, kiedy bierzemy prysznic".
Kilkanaście osób trafiło do szpitala.
Ta rodzina udała się na tygodniowy wypoczynek w luksusowym hotelu na wyspie Kefalonia. Już drugiego dnia u mamy i jednej z córek pojawiły się niepokojące objawy. Wkrótce choroba dotknęła dziesiątki innych gości. Brytyjczycy żądają wytłumaczenia, a 5-gwiazdkowy resort tłumaczy się i obwinia turystów o sprowadzenie do Grecji wirusa.
Jak dochodzi do zakażenia bakterią?
Poznaj porady eksperta.
Okazało się, że produkt silnie uczula i podrażnia żołądek.
Statystyki pokazują, że każdego roku dochodzi w Polsce do 20 tysięcy zatruć pokarmowych i zakażeń jelit. Niektóre - mają tragiczny finał. Jakie bakterie mogą być dla nas niebezpieczne? Jakie objawy świadczą o zatruciu? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Justyną Milewską, lekarzem rodzinnym i Mileną Nosek, dietetykiem klinicznym.
Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia. Osoby niepotrafiące rozpoznać, który okaz jest jadalny, a który nie, mogą skorzystać z pomocy klasyfikatora grzybów leśnych.
Specjaliści ostrzegają.
Chociaż regularnie można usłyszeć ostrzeżenia przed pomyłkami podczas grzybobrania, to znane jadalne gatunki grzybów również mogą spowodować zatrucie. Dojść może do tego jedynie w konkretnych sytuacjach. Na co należy uważać?
Prokuratura wszczęła postępowanie w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci.
Trwa już sezon na grzyby i wiele osób wyrusza do lasu w poszukiwaniu ulubionych przysmaków. W trakcie grzybobrania należy jednak zwracać uwagę, co zbieramy. W Polsce jest bowiem wiele trujących grzybów, których zjedzenie może skończyć się tragicznie. Sprawdź, których grzybów lepiej nie jeść.
"Największy problem jest z organizmami długowiecznymi".
Nadal nie znamy przyczyn zatrucia wody i masowego śnięcia ryb w Odrze. Badania, które mają to ustalić, przeprowadzane są zarówno w Polsce, jak i w Niemczech. Naukowcy zza naszej zachodniej granicy przypuszczają, że swój udział w katastrofie mogły mieć "złote algi". Czym są?
Zatrucie rtęcią, nazywane rtęcicą, spowodowane jest akumulacją tego związku w organizmie człowieka. Jakie są tego objawy? Czy możliwe jest zachorowanie przez zanieczyszczenie Odry?
Pamiątka z wesołego miasteczka miała posłużyć chłopcu jako kostium.
Kilka niemowląt trafiło do szpitala, po tym, gdy dostały do ssania smoczki z miodem. Dzieci miały objawy zatrucia. Lekarze przestrzegają rodziców przed stosowaniem takich praktyk. Dlaczego?