Sezon grzybowy w pełni. Z tego powodu fani zbierania ich chętnie wymieniają się wiedzą na temat nietypowych okazów napotkanych wśród drzew. Kolczak obłączasty, choć niepopularny w kuchni polskiej, jest częstym mieszkańcem leśnego runa. Jak go rozpoznać?
Marianna Kasperczyk o swojej pasji i zamiłowaniu do natury opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
"Kawałek rajstopy zakłada się na kosz".
Nagranie z koszem pełnym dobrodziejstw poruszyło sieć.
Gatunek wrócił do polskich lasów po 100 latach przerwy.
Mogłoby się wydawać, że wybierając się do lasu na grzyby nic nam nie grozi. O tym, że to nie do końca prawda, przekonała się pani Ewa Tylka z Lutowisk.
Chociaż regularnie można usłyszeć ostrzeżenia przed pomyłkami podczas grzybobrania, to znane jadalne gatunki grzybów również mogą spowodować zatrucie. Dojść może do tego jedynie w konkretnych sytuacjach. Na co należy uważać?
Oto praktyczne porady ekspertki.
Wbrew przekonaniom, że ich walory ograniczają się wyłącznie do tych smakowych, grzyby są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin.
"W Japonii wręczany jest nowożeńcom jako prezent ślubny".
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
Na pełny, obfity w liczne okazy sezon na grzyby trzeba jeszcze trochę poczekać. Są jednak takie gatunki, które pojawiają się w lasach nieco wcześniej, dzięki czemu nie trzeba czekać z grzybobraniem do jesieni. Sprawdź, jakich grzybów szukać w lipcu.
Choć mogłoby się wydawać, że to jeszcze nie czas na grzybobranie, właśnie teraz w zaciszu drzew rosną jedne z najpopularniejszych niegdyś składników kuchni polskiej - smardze.
Choć nie jest najpyszniejsza, to zdarza jej się trafić na talerz.
"W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
Czy jest jadalna i można ją zbierać?
Grzyby blaszkowe jadalne mogą być pysznym dodatkiem do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, ponieważ często bywają one trujące. Jak więc odróżnić te, które możemy włączyć do swoich posiłków? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Wiele osób twierdzi, że grzyby mrożone są całkowicie pozbawione smaku. To nieprawda. Nie stanie się tak, jeśli odpowiednio je do zamrożenia przygotujemy. Jak to zrobić?
Grzyby w occie to powszechnie znany w Polsce przysmak ze słoika. Mogą być marynowane w occie spirytusowym, jabłkowym lub winnym. Przepis na grzyby w occie jest prosty i nie wymaga wielu dodatkowych składników.
Grzyby kiszone są równie smaczne, jak te smażone. Trzeba jednak wiedzieć, jakie okazy na „kiszonki” zbierać. Nie wszystkie grzyby bowiem się do tego nadają. Które wybrać, by móc delektować się ich smakiem o każdej porze roku?
Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?
Zupa grzybowa to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych darów natury. Możemy użyć do tego mieszanki grzybów leśnych. Możemy też wybrać jeden gatunek i w ten sposób wyekstrahować jego aromat. Sprawdź nasze pomysły na zupę grzybową.
Sezon na grzybobranie właśnie się rozpoczyna. Kurka to jeden z grzybów, który bywa mylony z trującą lisówką pomarańczową. Co trzeba wiedzieć, aby ustrzec się pomyłki i jak zachować się w razie wątpliwości? O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Główny Inspektorat Sanitarny.
Grzyby doskonale smakują i podkreślają smak potraw. Mimo że najczęściej zbiera się je późnym latem czy jesienią, to sezon na nie trwa przez cały rok! Jakie gatunki można znaleźć w lesie zimą? Dowiecie się tego z naszego reportażu!
Jej ulubionym grzybem jest gąsówka naga, o charakterystycznej fioletowej barwie kapelusza. Nasz gość lubi też rydze, borowiki, kozaki oraz podgrzybki. Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Katarzynę Marciniewicz, autorkę książki "W słoiku. Przetwory na cały rok", by podpowiedział nam, jakie przetwory można przygotować z grzybów. Czy wiecie, jak zrobić pył grzybowy?
Mitem jest, że trufle nie występują w naszym klimacie. Już w pierwszej książce kucharskiej napisanej przez Stanisława Czernieckiego pojawiły się przepisy z tym niepozornie wyglądającym grzybem w roli głównej. Czy w polskich lasach powstaną truflowe ogrody? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak postanowił dowiedzieć się więcej o najdroższych grzybach świata.