Sebastian Olma zabrał kamery Dzień Dobry TVN w kulinarną podróż do Krakowa, w którym, w niedalekiej odległości od Rynku Głównego, króluje Nota Resto.
Stolica Wielkopolski dołączyła do miast, które są opisane w przewodniku Michelin rekomendującym najlepsze restauracje na świecie. W prestiżowym gronie znalazł się m.in. lokal poznańskiego szefa kuchni Michała Kutera. Jak zaczęła się jego kulinarna kariera? Kto zaszczepił w nim miłość do gotowania? Zapytał go o to dobrze znany widzom Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.
Teraz postanowiła złożyć pozew przeciwko lokalowi.
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych ryb, która przez lata cieszyła podniebienia smakoszy z całego świata. Jego delikatny smak, a także łatwy dostęp uczynił go niemalże ikoną wielu rybnych tawern. Jednak, w ostatnim czasie ryba ta znika z restauracyjnych kart, dlaczego?
Jak radzi sobie Zajazd pod Zamkiem po wizycie Magdy Gessler?
Spektakularny sukces łódzkiej restauracji pod "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler. Jak radzi sobie "Gorąca Kiełbasiarnia" dziś?
W tracie wakacji szczególnie często spożywamy posiłki w restauracjach. Podczas płacenia rachunku pojawiają się dylematy: co z napiwkiem, jaką kwotę powinniśmy dać? Wszelkie wątpliwości ten temat rozwiał w Dzień Dobry Wakacje Norbert Adamski, ekspert rynku turystycznego.
Które restauracje w Polsce zdobyły słynne Gwiazdki Michelin w tegorocznej edycji?
Paragony grozy za posiłki skutecznie mogą zepsuć nam urlop. Podpowiadamy, jak oszczędzać na jedzeniu w czasie wakacji. Najważniejsze decyzje dotyczą tego, czy wybrać nocleg z jedzeniem czy bez, gotować samemu czy stołować się w restauracjach oraz jak przeżyć wakacje z dziećmi, które cały czas kuszone są na deptakach lodami, goframi i kolorowymi deserami.
"Myślał, że będzie leżał na plaży, a pieniądze będą z nieba spadać".
Do międzynarodowej listy burgerowni, cechujących się wysoką jakością serwowanych burgerów, dołączyło 10 lokali gastronomicznych z Polski.
Poznaj wyniki konkursu World Culinary Awards.
Dotyczą one jej syna. - Kelnerki nie zwracają na to uwagi - żali się na Instagramie.
Czy fast foody na stacjach benzynowych zastąpiły przydrożne restauracje? Gdzie stołują się kierowcy, którzy w trasie spędzają większość swojego czasu? Reporterzy programu Uwaga! TVN postanowili sprawdzić, co można zjeść, kiedy nie chce się zbaczać z drogi.
Rozsypywanie piasku i pozostawienie malucha bez nadzoru może zostać dopisane do rachunku.
Czy Magda Gessler zdoła wypędzić duchy?
Urząd Ochrony Konkurencji i konsumentów wziął pod lupę restauracje w miejscowościach turystycznych oraz punkty gastronomiczne na stacjach paliw i dworcach. Wyniki kontroli są zatrważające. Małgorzata Cieloch, rzeczniczka prasowa UOKiK, goszcząc w Dzień Dobry TVN wyjaśniała, jak jesteśmy oszukiwani i jak możemy się przed tym bronić.
Uciekający przed wojną obywatele Ukrainy w Polsce znaleźli bezpieczne schronienie. Tak duży napływ uchodźców powoduje wzrost popytu na żywność, co widać w wynikach sprzedaży. Większe obroty zanotowały sklepy spożywcze, specjaliści prognozują zmiany także w innych gałęziach handlu i usług.
67 restauracji dołączyło do akcji Gastro Lublin dla Ukrainy. Wesprzeć inicjatywę można z każdego zakątka Polski. Wystarczy zamówić posiłek.
Premier i minister zdrowia ogłosili plan luzowania obostrzeń na wakacje 2021. Ważne zmiany dotyczą przede wszystkim limitu miejsc w hotelach. Jest grupa osób, której ograniczenia nie będą obowiązywały.
Luzowanie obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa obowiązuje od północy z piątku na sobotę 15 maja 2021 r. Decyzją rządu czynne mogą być ogródki restauracyjne. Więcej osób może podróżować publicznym transportem zbiorowym. Ponadto nie trzeba już nosić maseczek na zewnątrz. Sprawdź szczegóły nowego rozporządzenia.
Zgodnie z harmonogramem luzowania obostrzeń już 15 maja ogródki restauracyjne będą mogły się otworzyć. Nie wszystkie lokale gastronomiczne dysponują taką przestrzenią. Co z restauracjami wewnątrz centrów handlowych? Trwają przygotowania, żeby "wyprowadzić" je na zewnątrz. Prawdopodobne, że miejsca do konsumpcji będą zorganizowane na parkingach, np. na ostatnim piętrze.
Polacy z utęsknieniem czekają na powrót do "normalności" i poprzedzające go luzowanie obostrzeń. Na najbliższej konferencji prasowej 28.04 poznamy kolejne decyzje rządu ws. restrykcji. O której odbędzie się spotkanie z mediami i jakich decyzji możemy się spodziewać?
Przedłużający się lockdown i znikoma pomoc państwa pogłębiają kryzys w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Właściciele wielu restauracji i pensjonatów nie mogą zarabiać, a wciąż ponoszą wysokie koszty utrzymania swoich biznesów. Część z nich, zmuszona sytuacją, wyprzedaje elementy wyposażenia swoich lokali. Na ile starczy im pieniędzy, które na tym zarobią? I czy ktoś będzie chciał kupić tak specyficzny sprzęt?
Restauracje w Polsce od marca nie działają w standardowy sposób. Z powodu pandemii koronawirusa mogą wydawać posiłki tylko na wynos. Restrykcje zostały przedłużone co najmniej do 31 stycznia. Wielu zdesperowanych właścicieli ma już dość obostrzeń związanych z lockdownem i zapowiada otwarcie lokali. Sprawę skomentowała Magda Gessler, restauratorka prowadząca program "Kuchenne Rewolucje".
Restauracje z powodu pandemii koronawirusa mogą wydawać posiłki jedynie na wynos. Restrykcje dla branży gastronomicznej, podobnie jak dla hoteli, siłowni, galerii handlowych i kin, zostały przedłużone co najmniej do 31 stycznia. Kiedy ponownie będziemy mogli zjeść coś w lokalu? Scenariusze odmrażania gospodarki przedstawiła wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.
W trakcie pandemii, która tak bardzo uderzyła w restauratorów i artystów, Anna Korcz postanowiła otworzyć małą kawiarnię przy sklepie z przysmakami, które firmuje swoją osobą. Choć ma doświadczenie w tym biznesie, tym razem naprawdę się obawia. Nie rezygnuje jednak, a wierzy, że się uda.
W ramach akcji #TVNpomagajmysobie pomoc otrzymują z jednej strony pracownicy branży gastronomicznej, a z drugiej osoby najbiedniejsze, potrzebujące ciepłego posiłku. Marcin Sawicki udał się do Poznania, by sprawdzić, jak w praktyce przebiega wsparcie.
W ramach akcji TVN "Pomagajmy sobie" specjalną pomoc otrzymują osoby potrzebujące oraz restauracje, które najbardziej ucierpiały finansowo w trakcie pandemii koronawirusa. Jak to wygląda w praktyce? W Dzień Dobry TVN zrelacjonował to Piotrek Wojtasik.