Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa także może być zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem.
Zsiadłe mleko to orzeźwiający napój, często podawany jako dodatek do potraw. Proste do przyrządzenia, bogate w witaminy, zawiera kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit. Zsiadłe mleko ma wiele właściwości zdrowotnych, a szczególnie jest polecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Zsiadłe, czyli kwaśne mleko, uzyskujemy ze świeżego mleka.
Mleku koziemu daleko do popularności, jaką cieszy się mleko krowie. Jednak drobne wady w pełni rekompensują cenne właściwości koziego mleka.
Przebija ceny soku pomarańczowego.
Szukasz pomysłu na śniadania dla dziecka, które nie wymagają dużo czasu i złożonych składników? Dobrym rozwiązaniem są te z dodatkiem nabiału z polskiego mleka. W kuchni Dzień Dobry TVN sięgnął po nie Sebastian Olma. Sprawdź jego przepisy na naleśniki z kremowym serkiem na bazie twarogu, pełnoziarniste kanapki oraz omlet z serkiem wiejskim, szpinakiem i pomidorkami.
Napoje roślinne są dobrą alternatywą mleka, więc można je dolewać do kawy, wykorzystywać w przepisach kulinarnych lub stosować jako dodatek do koktajli. Na co zwrócić uwagę, wybierając napój z roślin?
Maślanka to uboczny produkt wytwarzania masła oraz smaczny napój mleczny. Wiele osób zastanawia się jednak, czy maślanka jest zdrowa. Nie podlega dyskusji, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, lecz czy może korzystnie wpływać na ludzki organizm?
Krowie mleko ludzie piją od ponad 11 000 lat. Dyskusja na temat jego właściwości i wpływu na ludzki organizm dopiero się rozpoczyna. Co wiemy na temat mleka, zmian jakie zaszły w jego produkcji na przestrzeni lat i tego jakie mleko najlepiej pić, aby długo cieszyć się zdrowiem? Sprawdźcie.
Co z pozostałym nabiałem?
Nabiał to szczególnie szeroka gama wyrobów spożywczych. Ogólnodostępność tych produktów sprawiła, że na co dzień spożywane są ogromne ilości wyrobów mlecznych. W ostatnim czasie coraz częściej kwestionuje się pozytywny wpływ nabiału na zdrowie i pojawia się sporo zamienników.
Agata Rubik zdobyła się na szczere wyznanie. Opowiedziała o tym, że w młodości zmagała się z problemami dermatologicznymi. Znalazła ich przyczynę i rozwiązanie. Teraz namawia innych do tego samego.
Polacy lubią nabiał i często go kupują. Czy produkty mleczne mogą niekorzystnie wpływać na naszą cerę, układ oddechowy i pokarmowy? Ile powinniśmy jeść nabiału dziennie? I czy to prawda, że mleko to najlepsze źródło wapnia? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera.
Gluten, nabiał, mięso... coraz częściej decydujemy się na wyeliminowanie jakiegoś produktu lub składnika z naszej diety. Przy tym nie kierujemy się zdrowym rozsądkiem i tym, czego faktycznie nie toleruje nasz organizm, a modą. Dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodietetyk Justynę Markowską, która powiedziała z których produktów możemy bezpiecznie zrezygnować nie narażając naszego zdrowia. Czy każdy, niezależnie od wieku, płci i rodzaju wykonywanej pracy może usunąć z diety co mu się podoba?
Kolejnym bohaterem cyklu "Odżywieni" jest dwuletni Tymek. Jego mama zgłosiła synka do programu, ponieważ chłopiec boryka się z alergiami pokarmowymi i problemami skórnymi. Jak Karolina powinna żywic dwulatka? Daria Ładocha podpowiedziała również, czego nie powinno zabraknąć w jego codziennym menu.
Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!
Ta kura naprawdę znosi złote jaja! Zielononóżkowe jaja są bogatym źródłem wartości odżywczych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. I mają mniej cholesterolu niż tradycyjne. Kiedyś utożsamiane z folklorem dziś - trochę zapomniane. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o kurach, które znoszą złote jajka!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował niestandardowe podejście do jogurtów. Towarzyszyła mu zwyciężczyni ostatniego odcinka programu „Ugotowani” Iga Sadowska.Bułeczki jogurtowe, wołowina w jogurcie, pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami, zupa malinowa z makaronem i jogurtem. Palce lizać!
Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym, ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi, napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady oraz chłodnik jabłkowo-kokosowy. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Publiczność pokochała ją za naturalność i szczerość. Planuje nigdy nie zejść ze sceny. Muzyka to jej największa miłość. Czy spełniła już wszystkie swoje marzenia? Co słychać u Sabiny? O tym, poza aromatycznymi potrawami, w kuchni Dzień Dobry TVN- Sabina Jeszka!
Dzisiaj w naszej kuchni Piotr Kucharski postanowił nakarmić smutnego ziemniaka. Przygotował dla niego potrawy z nabiału: wytrawne pierogi leniwe, kurczaka marynowanego w jogurcie i zupę na maślance. Przekonajcie się, jak smakuje zupa na maślance i sernik z kwaśną śmietaną? Życzymy smacznego!