W Kołobrzegu Marcin Sawicki spotkał się z kucharzami: Sebastianem Olmą i Tomaszem Leśniakiem, którzy wspólnie odkrywali kulinarne bogactwo drobiu.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak przygotować jesienne dania z kurczaka Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN.
Medialne doniesienia o ptactwie karmionym paszami z dodatkiem olejów technicznych poruszyły całą Polskę. Proceder miał trwać od kilku lat, znacząco wpływając na jakość sprzedawanego w naszym kraju mięsa.
Gulasz to danie dość popularne w Polsce. Zazwyczaj przygotowuje się go z wołowiną, jednak tym razem stawiamy na drób. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować prosty i pyszny gulasz z drobiu z papryką. Sprawdź jego przepis.
Kwoty mięsa mają osiągnąć rekordowy poziom. Z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że ceny wieprzowiny mogą być wyższe o 35-40 proc., a wołowiny nawet o 50 proc. Kiedy czeka nas podwyżka cen żywności? Które rodzaje mięsa mają być jeszcze droższe? Czy zmienimy nawyki?
Drób jest bardzo popularny. Średnio zjadamy 30 kg tego mięsa rocznie. Jest on łatwy w przygotowaniu i szeroko dostępny. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z drobiem w roli głównej. Sprawdź autorskie przepisy szefa kuchni na udźce z kurczaka w młodych ziemniakach i chorizo, indyka na wiosnę oraz nogi kurczaka faszerowane jak gołąbki.
Roladki z piersi kurczaka lub indyka to doskonały pomysł na obiad. W połączeniu z kozim serem, burakami i jarmużem komponują się idealnie. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.
Obecnie polskie mięso produkowane jest na coraz wyższym poziomie. W zróżnicowanej diecie jest ono bardzo ważne. W kuchni Dzień Dobry TVN najlepszymi przepisami z jego wykorzystaniem podzielili się Gaja i Jakub Kuroń. Jak zrobić spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami?
Perliczka to wyjątkowo szlachetny gatunek drobiu - znawcy cenią ją szczególnie za wyjątkowy, zbliżony do dziczyzny smak. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne, zawiera też dużo białka i niewiele tłuszczu. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z perliczki.
Niektórzy twierdzą, że przedwczesne dojrzewanie dzieci jest spowodowane spożywaniem przez nie drobiu naszprycowanego hormonami. To prawda czy mit? Co powinny jeść dzieci w okresie dojrzewania? Czy podawać im suplementy? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Anetę Łańcuchowską.
Lato sprzyja zatruciom pokarmowym. Jak ustrzec się salmonelli i czego unikać? - Rezerwuarem salmonelli jest najczęściej drób i jajka - wyjaśnia w Dzień Dobry TVN doktor Piotr Gryglas. Uważaj na ciasta, majonez, kremy i tatara. Pamiętaj, że smażenie i gotowanie zabija pałeczki bakterii salmonelli. Co zrobić, gdy już dojdzie do zatrucia?