Miło spędzony czas dopełni smaczne jedzenie z grilla.
Aby urządzić ucztę, która zachwyci najmłodszych, wystarczy odrobina kreatywności. Jakie potrawy podać na przyjęciu?
Chyba każdy smakosz miewa czasem ochotę na potrawę z jakiegoś rejonu globu. Nie chodzi o konkretne danie, a raczej o kompozycje smaków, które oferują poszczególne kultury. Zdarza się, że poszukujemy czegoś azjatyckiego, innym razem mamy ochotę na kuchnię amerykańską, włoską, czy hiszpańską. Okazuje się, że, aby zaspokoić tę potrzebę wcale nie trzeba sięgać po skomplikowane receptury - wystarczy dobry sos.
Kiedy pada hasło „grill”, większość z nas ma przed oczami pyszną kiełbasę, ewentualnie karkówkę lub szaszłyka. I choć mawia się, że lepsze jest wrogiem dobrego, trudno nie odnieść wrażenia, że zasada ta nijak się ma do jedzenia. W naszym cyklu o grillowaniu Jasiek Kuroń przygotował wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą nawet największych smakoszy.
Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.
Jakie atrakcje czekają na turystów w Krynicy-Zdroju? Sztuka na talerzu i piękne krajobrazy to tylko część z nich. W Dzień Dobry TVN mówił o tym Mirek Jabłoński, szef kuchni restauracji hotelu Belmonte, który przyrządzał dania z grilla przyprawionego beskidzkim wiatrem.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Krynicy Morskiej. Razem z Tomaszem Leśniakiem, szefem kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej odkrywali smaki dań z rusztu, przygotowane w dwóch wersjach - klasycznej i wege.
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?
Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!