Włoskie przysmaki na lato: tiramisu, pasta i pizzaiola. Przepisy Cristiny Catese

Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź co proponuje Cristina Catese. Poznaj przepis na włoski makaron i przygotuj pastę fresca ze szpinakiem. Zobacz też, jak zrobić mięso pizzaiola i tiramisu z truskawkami.

Zielona pasta fresca ze szpinakiem, ricottą, Parmigiano Reggiano i tymiankiem

Składniki na zieloną pastę fresca:

Makaron:

  • 60 g szpinaku
    • 300 g mąki typu 00
      • 3 jajka

        Sos:

        • 350 g ricotty
          • 70 g Parmigiano Reggiano startego
            • 50 g śmietanki 30%
              • sól I pieprz
                • świeży tymianek

                  Sposób przygotowania pasty fresca:

                  Makaron:

                  Oczyszczony szpinak dusimy na patelni z dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, a następnie odcedzamy na sitku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i szpinak. Ugniatamy całość, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie za twarde możemy dodać jedną lub dwie łyżki ciepłej wody i dalej ugniatać. Przykrywamy ciasto i przekładamy na przynajmniej pół godziny w chłodniejsze miejsce. Po odpoczęciu ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne. Następnie wałkujemy i wycinamy pożądany kształt.

                  Sos:

                  Za pomocą łopatki przecieramy przez sito ricottę do miski, dodajemy tarty Parmigiano Reggiano i śmietankę. Mieszamy całość dokładnie, dodajemy tymianek i solimy, pieprzymy do smaku. Gotujemy makaron al dente, pozostawiając z gotowania odrobinę wody, odcedzamy i przekładamy do miski z ricottą, mieszamy całość dokładnie dodając również odrobinę wody z gotowania.

                  Mięso pizzaiola z mozzarellą i bazylią

                  Składniki na mięso pizzaiola z mozzarellą i bazylią (4 porcje):

                  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
                    • 1 puszka pomidorów cherries albo datterini
                      • 2 ząbki czosnku
                        • oliwa z oliwek extra virgin
                          • 1 kulka mozzarelli
                            • bazylia
                              • sól i pieprz

                                Sposób przygotowania mięsa pizzaiola z mozzarellą i bazylią

                                Użyj płaskiej strony młotka do rozbicia kotletów.

                                Trzydzieści minut przed planowanym gotowaniem wyjmij kotlety z lodówki, ten czas pozwala doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, co pomaga równomiernie gotować wieprzowinę.

                                Przypraw kotlety solą pół godziny przed gotowaniem. W ten sposób sól ma szansę poprawić smak i teksturę mięsa. Kotlety wieprzowe są dość chude, więc przyprawa solą przed gotowaniem jest niezbędna do przygotowania najbardziej aromatycznych kotletów.

                                Wlej oliwę z oliwek na patelnię, a następnie posiekaj czosnek i smaż przez 2 minuty.

                                W tym momencie dodaj pomidory, gotuj 3-4 minuty i dodaj mięso. Mięso układaj pod pomidorami i przykryj patelnię pokrywką - gotuj następne 6-7 minut.

                                Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj kilka liści bazylii i mozzarelli w małych kawałkach na każdym kawałku mięsa, zamknij ponownie pokrywką i wyłącz ogień.

                                Kiedy ser mozzarelli się rozpuści - danie jest gotowe do podania.

                                Tiramisu z truskawkami

                                Składniki na tiramisu z truskawkami (4 porcje):

                                • 300 g savoiardi (ladyfingers)
                                  • 500 ml świeżej śmietany 36%
                                    • 250 g mascarpone
                                      • 4 łyżki cukru pudru
                                        • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                                          • 5 żółtek jaj
                                            • 500 g truskawek
                                              • sok pomarańczowy
                                                • 2 łyżki cukru
                                                  • 300 g truskawek (150 g w plasterkach, 150 g w kawałkach)
                                                    • liście mięty
                                                      • 100 g gorzkiej czekolady 64%

                                                        Sposób przygotowania tiramisu z truskawkami:

                                                        Syrop

                                                        Wysuszyć i zmiksować truskawki. Dodaj sok pomarańczowy, 2 łyżki cukru i zagotuj, ostudź w temperaturze pokojowej.

                                                        Krem

                                                        Ubij żółtka i cukier, aż będą bardzo jasnożółte, a następnie dwukrotnie dodaj mascarpone, mieszając od dołu do góry.

                                                        Sposób podania tiramisu:

                                                        Szybko zanurz ladyfingery w przecierze truskawkowym, nie oblewając ich zbyt mocno i ułóż pierwszą warstwę na półmisku. Rozłóż kilka łyżek krem na savoiardi i wypoziomuj, dodając kilka łyżek posiekanych truskawek.

                                                        Kontynuuj ponownie od biszkoptów nasączonych syropem, a następnie krem i posiekanych truskawek, aż do końca składników.

                                                        Włóż ciasto do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przed podaniem udekoruj tiramisu pokrojonymi w plasterki truskawkami, płatkami czekolady i kilkoma liśćmi mięty.

                                                        Zobacz też:

                                                        Mule – jak je jeść? Sprawdzony przepis na małże

                                                        Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy

                                                        Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                        Autor: Jola Marat

                                                        Źródło: Cristina Catese

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości